Retrospectivă Epoch Times 2012: Recordurile anului

Felix Baumgartner a realizat o misiune istorică, fiind primul om care a depăşit viteza sunetului prin cădere liberă din stratosferă
Felix Baumgartner a realizat o misiune istorică, fiind primul om care a depăşit viteza sunetului prin cădere liberă din stratosferă (Red Bull Stratos / Content Pool via Getty Images)

Şi în 2012 oamenii au încercat să îşi depăşească limitele şi să demonstreze că orice este posibil. Reuşitele lor, care de care mai inedite şi mai spectaculoase, au intrat şi în acest an în Guinness World Records. Epoch Times vă prezintă câteva dintre recordurile validate în 2012.

În prima lună a acestui an aflam că oamenii de ştiinţă din Zurich au "desenat" cel mai mic mapamond 3D, realizare care urma sa fie omologată ca atare şi în Cartea Recordurilor. Harta, "desenată" pe un fragment minuscul de polimer, măsoară 22 x 11 micrometri şi este alcătuită din 500.000 pixeli, fiecare măsurând 20 nanometri pătraţi. Harta a fost realizată în numai 2 minute şi 23 de secunde şi deşi la prima vedere, nu pare a avea vreo utilitate practică, realizarea reprezintă un pas important din punct de vedere tehnologic.

La categoria ”recorduri culinare”, un restaurant din oraşul polonez Cracovia a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a făcut cea mai mare lasagna din lume. Aceasta a cântărit 5,29 tone, iar prepararea a durat 10 ore.

În anul care tocmai se încheie, sultanatul Oman a reuşit să intre în Cartea Recordurilor după ce a realizat cea mai mare minge de fotbal din lume, cu un diametru de 10,08 metri şi o greutate de aproximativ 750 de kg. Realizarea a marcat aniversarea Zilei naţionale a Omanului. Precedentul record mondial Guinness a aparţinut Mexicului, cu o minge de fotbal al cărei diametru măsura 8 m, iar înaintea mexicanilor recordul a fost deţinut, pe rând, de Portugalia, Ungaria şi China.

Felix Baumgartner: ”Uneori trebuie să urci foarte sus pentru a înţelege cât suntem de mici"

Saltul istoric din stratosferă al austriacului Felix Baumgartner ar putea fi numit ”Recordul anului”. Baumgartner a plonjat de la o altitudine record de peste 39.000 metri, depăşind viteza sunetului şi stabilind un record mondial. Experimentatul paraşutist în vârstă de 43 de ani s-a aflat în cădere liberă patru minute şi 20 de secunde înainte ca paraşuta să i se deschidă, timp în care a atins viteza de 834 de mile (1.341,9 kilometri) pe oră, cu alte cuvinte de 1,24 de ori viteza sunetului.

Prima notă de zece la gimnastică - Nadia Comaneci, cea mai sângeroasă criminală - Elizabeth Bathory, cea mai mică bancnotă din lume, cea mai mare pungă din hârtie reciclată, cel mai mare gulaş, sau cea mai mare horă din lume- cu peste 13.800 de participanţi sunt doar câteva dintre reuşitele cu care ”se mândreşte” România în Guiness World Records.

Lista recordurilor stabilite în România a fost completată în 2012, de cea mai lungă scrisoare de dragoste din lume, cea mai lungă trenă de rochie de mireasă şi recent, cel mai rapid roman scris.

Primul record din 2012 a fost stabilit în luna februarie atunci când alpinista Crina Coco Popescu a intrat în Cartea Recordurilor, la doar 16 ani, fiind prima femeie care a escaladat Muntele Sidley, cel mai înalt vulcan din Antarctica- 4.285 metri.

De Dragobete, 1.468 de români au scris declaraţiile lor de dragoste în cea mai lungă scrisoare de dragoste din lume. România a intrat în Cartea Recordurilor, doborând recordul stabilit în 2011, la New York, unde au fost scrise 1.075 de mesaje. Reuşita a fost validată chiar de judecătoarea Guinness Syeda Subasi - Gemici, aflată la Bucureşti cu prilejul acestui eveniment.

În luna martie a acestui an, numele României apărea din nou în Guiness World Records, de data aceasta alături de cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă. Românii au reuşit să doboare astfel recordul anterior, deţinut de olandezi. Trena a avut o lungime de 2.750 de metri, iar pentru a fi masurată a fost ridicată deasupra Bucureştiului cu ajutorul unui balon cu aer cald. Rochia şi trena care au doborât recordul mondial au fost confecţionate din 4.700 de metri de tafta, 10,5 de metri de tafta mătase jacard, 45 de metri de căptuşeală şi 5,5 de metri corset din dantelă chantilly şi împodobite cu perle de 2,2 milimetri, mărgele de diverse dimensiuni şi paiete de şase milimetri. Pentru realizarea rochiei şi a trenei au muncit 12 persoane, timp de 100 de zile şi s-au folosit 1.857 de ace de cusut şi 150 de papiote de aţă.

Aproximativ 1.000 de persoane au pregătit, pe 23 septembrie, o salată uriaşă, de 19,05 de tone de legume, cu care România a intrat în Guinness World Records. La pregătirea celei mai mari salate din lume s-au folosit şase tone de roşii, patru tone de salată verde, patru tone de castraveţi, două tone de ardei, două tone de ceapă, două tone de morcovi, 400 kilograme de măsline, 800 litri de ulei de măsline şi 400 kilograme de sare.

La final, salata a fost oferită voluntarilor şi vizitatorilor, iar o parte a fost donată centrelor de plasament, cantinelor şi mănăstirilor sau căminelor de bătrâni. Recordul precedent la categoria ”Cea mai mare salată din lume" a fost deţinut de Creta, Grecia, care în 2010 a realizat o salată de 13.417 kg.

Cel mai rapid roman din lume a fost scris recent, la Bucureşti. Volumul ”Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume" a fost redactat în doar 5 ore şi 35 de minute de 53 de scriitori. Romanul scris în premieră la 106 mâini a fost înscris la Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat ca record. Anunţul ar urma sa fie făcut în Ajunul Crăciunului.

Tot în aşteptare este şi rezultatul validării pentru recordul de Cea mai lungă scrisoare din lume către Moş Crăciun. Timp de patru zile, toţi cei care au dorit să ajute la stabilirea acestui nou record mondial au putut lăsa un mesaj lui Moş Crăciun în cea mai lungă scrisoare din lume, pentru care organizatorii au pregătit o rolă de hârtie lată de 60 de centimetri şi cu o lungime de 1,5 kilometri.

Rămâne de văzut ce alte recorduri vor reuşi românii să doboare în 2013.