Retrospectivă Epoch Times 2012: Constituirea ARD - de la speranţă, la eşec

Semnare Protocol "Alianţa România Dreaptă". Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga,Aurelian Pavelescu.
Semnare Protocol "Alianţa România Dreaptă". Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga,Aurelian Pavelescu. (Epoch Times România)

În luna august 2012, mai multe voci din PDL, dar şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu au lansat ideea necesităţii înfiinţării unei alianţe de centru dreapta, care să concureze cu USL. De aici şi până la înfiinţarea ARD nu a mai fost decât un pas. Părerile de rău pentru apariţia ARD aveau să apară în decembrie, după alegeri.

6 sept. - Alianţa de centru-dreapta se va numi "Alianţa România Dreaptă", iar sigla va fi o inimă

După întâlnirea liderilor formaţiunilor, ţărănistul Aurelian Pavelescu a anunţat că reprezentanţii PDL, PNŢCD, PNR, ICCD şi PFC au stabilit miercuri ca alianţa de centru-dreapta alcătuită din aceste formaţiuni politice să se numească Alianţa România Dreaptă, iar sigla să fie o inimă. Aurelian Pavelescu a precizat că această denumire a fost stabilită în urma unor analize sociologice.

Comisia de etică va tria candidaţii pentru alegerile parlamentare

Aurelian Pavelescu a adăugat că a fost stabilită şi componenţa cComisiei de etică care va fi condusă de Monica Macovei. Astfel, din aceasta vor face parte Theodor Stolojan - PDL, Alex Ştefănescu - PNŢCD, Ştefan Vlaston - PNR şi Smaranda Vornicu - ICCD.

7 sept. - Teodor Baconschi, avertisment pentru Alianţa anti-USL

Teodor Baconschi (PDL) avertizează vineri că Alianţa România Dreaptă (ARD) va rămâne un simplu element decorativ, dacă nu va dovedi că este credibilă şi nu va promova lideri credibili şi capabili de solidaritate.

"Rămân câteva întrebări de parcurs: va fi Alianţa România Dreaptă suficient de credibilă pentru a echilibra scena politică internă? Va promova ea lideri credibili şi capabili de solidaritate? Va propune ea în viitorul Parlament personalităţi cu CV-uri serioase, fără schelete în dulap, fără cazier politic de traseişti, fără vocaţie de trădători? Dacă aceste întrebări nu-şi vor primi răspunsul adecvat, atunci noua construcţie va fi şubredă, neconvingătoare electoral: un simplu element decorativ, pe o scenă politică stagnantă, mereu mai departe de România adevărată şi de exigenţele Uniunii Europene", a scris Teodor Baconschi pe blogul său personal.

10 sept. – Neînţelegeri între Noua Republică şi MR Ungureanu

Reprezentanţii Partidului Noua Republică (PNR) îi acuză pe cei ai Forţei Civice că cer ieşirea partidului din negocierile din cadrul Alianţei România Dreaptă (ARD), PNR apreciind că "MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire pentru electoratul de dreapta, care aşteaptă cu adevărat o schimbare din temelii".

Într-un material publicat luni pe site-ul Noua Republică, această formaţiune precizează că duminică s-a mai consumat un episod din negocierile din cadrul ARD, mai exact discuţiile din cadrul Comisiei tehnice, la care reprezentanţii Partidului Forţa Civică (PFC) nu s-au prezentat.

Iată faptele: în euforia simulacrului de alegeri de vineri, câţiva din mulţii vicepreşedinţi ai PFC, proaspeţi colegi ai unor traseişti din tot spectrul politic, şi-au luat prea în serios rolurile şi au pretins nici mai mult nici mai puţin decât ca Noua Republică să părăsească masa negocierilor din Alianţa România Dreaptă, întrucât "discuţia trebuie purtată numai între partide politice".

Noua Republică mai arată că la vârful Partidului Forţa Civică sunt persoane "racolate în grabă" de la PSD, PRM, UNPR, PDL şi care sunt urmărite de "episoade de dizidenţă de mucava".

Mihai Răzvan Ungureanu a fost ales, vineri, la Convenţia Naţională al partidului Forţei Civice, preşedinte al acestui partid, cu 944 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă", el fiind singurul candidat.

11 sept. - Baconschi: Alianţa România Dreaptă are toate şansele să se ardă dacă nu va tria candidaţii

Teodor Baconschi, preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, condamnă plecarea senatorului Dorel Borza din PDL şi precizează că acest lucru evidenţiază faptul că ”dacă Alianţa România Dreaptă (ARD) nu va tria serios candidaţii săi pentru 9 decembrie, are toate şansele să se ardă, în loc să ardă USL”

16 sept. - Alianţa România Dreaptă: Blaga, Ungureanu şi Pavelescu au semnat protocolul

Protocolul Alianţei România Dreaptă a fost semnat duminică, la sediul central al PDL, de către Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) şi Aurelian Pavelescu (PNŢCD). Documentul va fi depus în cursul zilei la Biroul Electoral Central.

17 sept. - Asociaţia România Dreaptă deschide un proces pentru schimbarea denumirii Alianţei România Dreaptă

După ce le-a trimis o scrisoare celor trei lideri politici care au semnat duminică protocolul pentru Alianţa România Dreaptă, avocatul Gheorghe Piperea declară că-i va acţiona în instanţă pe Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) şi Aurelian Pavelescu (PNŢCD) pentru a schimba acronimul ARD. Avocatul Gheorghe Piperea reprezintă interesele organizaţiei non-guvernamentale Asociaţia România Dreaptă (ARD).

17 sept. - Mihail Neamţu (PNR) candidează pentru Camera Deputaţilor într-un colegiu din Arad, Blaga, în Timiş, MRU, în Moldova

Mihail Neamţu, preşedintele Partidului Noua Republică (PNR), a anunţat luni că va candida la alegerile parlamentare din decembrie pentru un mandat de deputat într-un colegiu din municipiul Arad. MRU a anunţat iniţial că va candida în Bucureşti, apoi s-a răzgândit şi s-a mutat îb Moldova, iar Vasile Blaga, în Timiş.

17 sept. - Biroul Electoral Central a admis constituirea ARD şi a USL

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat luni Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor şi oficiilor electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie. Totodată, BEC a admis protocolul de constituire a Alianţei electorale ARD şi protocolul de constituire a alianţei electorale USL.

18 sept. - Aripa Ciorbea din cadrul PNCŢD a contestat la BEC Alianţa România Dreaptă

Mihai Grigoriu şi Radu Rizescu, reprezentanţi ai PNŢCD aripa Ciorbea, au depus luni la Biroul Electoral Central (BEC), o contestaţie împotriva înscrierii alianţei electorale ARD, deoarece Aurelian Pavelescu, semnatar al protocolului Alianţei România Dreaptă din partea PNŢCD, nu este preşedinte al grupării.

20 sept. - Instanţa supremă: Alianţa România Dreaptă este legală şi poate participa la alegerile parlamentare

După ce instanţa supremă a respins joi atât cererea Asociaţiei România Dreaptă de anulare a deciziei BEC de înregistrare a alianţei ARD, cât şi contestaţia reprezentanţilor PNŢCD Mihai Grigoriu şi Radu Rizescu, ARD rămâne înregistrată ca alianţă electorală pentru alegerile parlamentare.

29 sept - PDL, PNŢCD şi Forţa Civică au lansat Alianţa România Dreaptă. CNC al Forţei Civice, 30 de voturi împotriva intrării în ARD

Cu 417 voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, Consiliul Naţional de Conducere al Forţei Civice a adoptat sâmbătă intrarea partidului în alianţa electorală "Alianţa România Dreaptă" (ARD). CNC al PDL a adoptat în unanimitate platforma program a Alianţei România Dreaptă.

Ungureanu: Fiecare candidat la parlamentare al Forţei Civice îşi va semna demisia în alb

Aflat la Palatul Parlamentului, la lansarea Alianţei România Dreaptă, preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat referitor la traseiştii politici că fiecare candidat la alegerile parlamentare din partea partidului său îşi va semna, odată cu depunerea dosarului de candidatură, şi demisia în alb.

29 sept. - Cristian Preda: Să fim solidari în PDL, corecţi în ARD şi necruţători cu USL. Dacă vor război, război vor avea

1 oct. - Videanu, despre sondajul preliminar: PDL stă "binişor" în Bucureşti

PDL stă "binişor" în Bucureşti, conform sondajului efectuat de democrat-liberali, a declarat preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a afirmat că democrat-liberalii au ajuns la 22% în sondaje, iar împreună cu aliaţii din Alianţa România Dreaptă ating 24%.

1 oct - Paleologu: În PDL, nu toată lumea e încântată de Alianţa România Dreaptă

Membrii Partidului Democrat-Liberal nu sunt toţi foarte încântaţi de Alianţa România Dreaptă, a declarat secretarul executiv al PDL, Theodor Paleologu.

6 oct. - Cristian Preda: ARD are o şansă la revendicarea funcţiei de prim-ministru

Prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, a declarat că Alianţa România Dreaptă ar putea revendica funcţia de prim-ministru în viitorul guvern care se va forma după alegerile parlamentare de pe 9 decembrie. Preda a precizat că, pentru a atinge acest obiectiv, este necesar ca ARD să fie reprezentată în viitorul Legislativ de un singur grup parlamentar.

11 oct. - Udrea va candida la Neamţ, iar Ungureanu şi Neamţu - la Arad

Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, va candida la alegerile parlamentare din 9 decembrie la un colegiu din judeţul Neamţ, a anunţat preşedintele PDL, Vasile Blaga.

Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihail Neamţu, parteneri de Alianţă, vor candida la Arad.

28 oct. - Monica Macovei: Nemulţumirile faţă de deciziile Comisiei de etică a ARD îi arată eficienţa

Monica Macovei, europarlamentar şi preşedinte al Comisiei de etică a ARD, a declarat sâmbătă că aproximativ 30 de persoane care nu îndeplineau criteriile de integritate nu se vor mai regăsi pe listele ARD datorită comisiei, fapt care a provocat critici la adresa comisiei.

30 oct. - Blaga: Dacă ARD ajunge la 30% în alegeri, sunt sigur că vom putea forma o majoritate

Alianţa România Dreaptă va reuşi să formeze o majoritate, chiar dacă va obţine 30% din voturi la alegerile parlamentare din decembrie, este de părere preşedintele PDL, Vasile Blaga.

30 oct. - ARD a depus candidaturile pentru Bucureşti: "40 de candidaţi pentru cel mai de dreapta oraş al României", a anunţat marţi Cezar Preda, prim-vicepreşedintele PDL

6 oct. - ARD va reduce numărul de ministere, dacă va ajunge la guvernare

Şeful campaniei electorale al Alianţei România Dreaptă (ARD), Adriean Videanu, a anunţat, cu ocazia lansării de marţi a programului de guvernare al ARD pentru intervalul 2013-2016, intitulat “Reporneşte România” că "vor fi 16 membri ai Cabinetului, reducem numărul de ministere. Desfiinţăm mai multe ministere decât înfiinţăm". Cu toate acestea, Videanu nu a precizat care ministere ar trebui înfiinţate.

19 oct. - Cum bate inima ARD la lansarea candidaţilor

Alianţa România Dreaptă şi-a lansat candidaţii pentru Senat şi Camera Deputaţilor din sectorul 2 al capitalei într-o atmosferă festivistă. N-au lipsit trimiterile ironice la plagiatul premierului Ponta, la blocarea României de către USL şi la inima mare a ARD care bate pentru toţi românii. Mesajul general al candidaţilor a fost: noi am făcut ce a trebuit, chiar dacă am devenit nepopulari din cauza asta, guvernul Ponta însă n-a făcut nimic.

Nemulţumirile unor membri marcanţi ai PDL la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu au apărut de mai multe zile chiar la vedere, în presă. Senatorul Radu F. Alexandru declara deschis că fostul premier nu este suficient de vizibil şi că ar trebui să se implice mai mult şi, mai ales, să apară mai mult în presă. Site-ul pesurse.ro citează surse din PDL care spun că: "Dorm pe ei majoritatea celor de la Forţa Civică, care habar nu au de campanie, nu ştiu. Nu au experienţă în campanie.

1 dec. - Probleme în paradis: ARD, o alianţă fără rezultate. PDL i-ar fi fost mai bine singur

Liderii PDL sunt tot mai nemulţumiţi de aliaţii lor din Alianţa România Dreaptă (ARD) şi mai ales de Mihai Răzvan Ungureanu. Odată cu apropierea alegerilor creşte tensiunea în tabăra ARD, mai ales că discuţiile din spatele uşilor închise de la şedinţa Colegiului Director au ajuns în presă.

Nemulţumirile unor membri marcanţi ai PDL la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu au apărut de mai multe zile chiar la vedere, în presă. Senatorul Radu F. Alexandru declara deschis că fostul premier nu este suficient de vizibil şi că ar trebui să se implice mai mult şi, mai ales, să apară mai mult în presă.

Radu F Alexandru n-a fost singurul membru PDL nemulţumit de Ungureanu şi de partidul lui. Site-ul pesurse.ro citează surse din PDL care spun că: "Dorm pe ei majoritatea celor de la Forţa Civică, care habar nu au de campanie, nu ştiu. Nu au experienţă în campanie şi unii dintre ei nici nu se implică."

Se pare că nemulţumirea este provocată de procentele tot mai proaste pe care le are ARD în sondaje. Deşi, oficial, Vasile Blaga a anunţat că ARD este la 23%, surse din PDL spun că nu este nici pe departe aşa şi că, în multe colegii, Alianţa România Dreaptă nu trece de 15, 18%.

Aceleaşi surse au declarat pentru România TV: "Suntem în continuare sub 20%. Greu. E foarte greu. Avem colegii la ţară, nu a fost timp suficient de promovare. Am spus şi aici şi voi spune şi în continuare: eu mă prezint drept candidat PDL. Că e sigla ARD pe afiş e partea a doua, dar eu când vorbesc cu oamenii le spun că sunt de la PDL."

De fapt, aceasta este şi cea mai mare problemă a democrat-liberalilor - că ARD iese în sondaje sub scorul pe care l-ar obţine PDL dacă ar candida separat lucru pe care, de altfel, l-a spus şi Vasile Blaga într-un interviu dat la începutul săptămânii.

7 dec. - Câţi bani au primit, oficial, partidele în campanie

Partidele şi alianţele politice au anunţat la Autoritatea Electorală Permanentă sumele pe care le-au primit ca donaţii în timpul celor patru săptămâni de campanie electorală. Suma totală comunicată oficial a fost de 26 de milioane de lei, cei care au strâns cei mai mulţi bani fiind USL-iştii, cu 13 milioane de lei. Pe locul al doilea în clasamentul donaţiilor s-a clasat Alianţa România Dreaptă, cu 6,1 milioane de lei.

10 dec - Rezultate parţiale BEC la alegerile parlamentare. ARD, 16%

Conform rezultatelor anunţate luni, la ora 14.00, USL a câştigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 60,08% la Senat, după numărarea voturilor din 95,83% din secţii, ARD având 16,58% la Cameră şi 16,79% din voturi, potrivit BEC.

Partidul Popular-Dan Diaconescu cumulează la nivel naţional, pentru Senat, 14,46% din voturi (1.031.890 voturi valabil exprimate) şi, pentru Camera Deputaţilor, 13,82% din voturi (985.730 de voturi).

10 dec. - Se desfiinţează ARD după alegeri?

Din punct de vedere juridic, Alianţa România Dreaptă şi-a încetat teoretic existenţa după 9 decembrie, întrucât a fost constituită doar pentru alegeri. Liderii celor trei partide, plus Noua Republică, s-au declarat luni destul de rezervaţi în privinţa continuării proiectului politic pe viitor.

Vicepreşedintele Forţei Civice Gabriel Biriş a declarat luni că ARD a încetat şi că este nevoie de o altă înţelegere între partide pentru ca acestea să continue cooperarea.

Gabriel Biriş (FC): "ARD a încetat. Ca să continue amorul, trebuie o altă înţelegere"

"ARD a încetat. Ca să continue amorul, trebuie o altă înţelegere. Până una alta suntem liberi de contract", a declarat luni pentru gândul.info vicepreşedintele FC, Gabriel Biriş, din al cărui punct de vedere proiectul Forţei Civice trebuie continuat.

La fel de rezervat este şi liderul NR, Mihail Neamţu , al cărui proiect, Noua Republică, spune că trebuie să continue. Referitor la ARD, Neamţu spune că este nevoie de "unitatea dreptei în faţa colosului USL", însă o decizie trebuie luată de toate formaţiunile componente.

Mai tranşanţi sunt unii lideri ai PDL, vicepreşedintele Cristian Boureanu susţinând de-a dreptul că înfiinţarea ARD a fost o "prostie".

Mihail Neamţu (Noua Republică), despre rezultatul alegerilor: A fost o proastă execuţie a unui plan bine gândit în ARD

Preşedintele partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, a declarat luni că este nemulţumit de campania făcută de membrii ARD, care nu au fost destul de incisivi la adresa USL.

Într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV, Neamţu a declarat că a existat un blocaj de comunicare între centru şi filialele locale ale ARD.

„A existat de la începutul construcţiei, o decizie unanim recunoscută, de a ataca nemilos USL pe toate fronturile, a fost o proastă execuţie a unui plan care a fost bine gândit. Mi-am dat silinţa să atac cu orice ocazie prilejuită de Ponta inepţia acestui guvern de stânga. A existat o sincopă, un blocaj de comunicare între centru şi filialele locale ale ARD. Mult mai multă viteză şi incisivitate era de aşteptat din partea candidaţilor ARD. Noi nu am făcut o campanie negativă aşa cum merita să o facem şi aici USL a punctat extraordinar. USL a avut o singură temă: regimul Traian Băsescu. Că este o ficţiune sau nu, rămâne de discutat”, a declarat Mihail Neamţu.

Co-preşedintele ARD a mai spus că, totuşi, chiar dacă ARD are un scor de aproximativ 16%, nu este o apocalipsă.

„Nu e apocalipsă, e un procent mai slab decât cel pe care îl aşteptam, dar este mai mare decât cel pe care îl avea PDL în 2011”, a mai precizat Mihail Neamţu.

Elena Udrea: "ARD a fost o construcţie făcută pe genunchi. Nu trebuie forţată în continuare"

Şi fostul ministru al Turismului Elena Udrea a declarat luni că ARD a fost o construcţie făcută pe genunchi, al cărei viitor nu trebuie forţat în continuare, relevă postul B1 TV.

"N-a fost suficient de vizibilă opoziţia făcută de noi, mesajele pe care le-am dat nu au ajuns la electorat. Şi din cauza acestei construcţii care a venit târziu şi a fost făcută pe genunchi, dar şi din cauza unei strategii pe care mulţi din partid au considerat-o greşită. ARD s-a dovedit un proiect fără succes, nu cred că trebuie forţat în continuare", a precizat Udrea.

Elena Udrea consideră că opoziţia s-ar putea dovedi a fi un lucru benefic pentru PDL, care se va putea reface.

"Trebuie să stăm cu picioarele în apă rece şi să vedem cum facem mai departe cu partidul, la cum e PDL acum nu îi prinde rău să meargă în opoziţie şi să se reconstruiască acolo", a adăugat Elena Udrea.

Demisie la vârful PDL: Cezar Preda nu mai este prim-vicepreşedinte al partidului

Cezar Preda a anunţat luni că demisionează din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL, în urma rezultatelor obţinute de formaţiunea pe care o conduce la alegerile de duminică şi în urma faptului că votul buzoienilor a decis că nu va mai fi parlamentar.

11 dec. - Vasile Blaga: Va trebui să reconstruim partidul

După ce i-a fost cerută demisia de Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad şi purtător de cuvânt al filialei PDL, în urma rezultatelor slabe de la alegeri, liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a declarat că "situaţia este mai complicată".

Şeful PDL a precizat că el şi-a dat demisia de la PDL Bucureşti în urma alegerilor locale din 2008 şi de la MAI: "E simplu să spui asta, dar eu când am pierdut alegerile pentru Bucureşti, eu mi-am dat demisia, în momentul în care am simţit la Interne să fac un pas în spate, mi-am dat demisia, de data asta situaţia e un pic mai complicată şi am discutat cu toţi colegii, va trebui să reconstruim partidul".

O convenţie extraordinară a partidului ar putea fi organizată în primăvară, după cum a apreciat Blaga.

11 dec. - ARD trebuia înfiinţat mai devreme cu un an

Prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea a precizat că ARD trebuia făcută cu un an mai devreme, însă "nu e de vină Blaga" şi este nevoie de o "analiză pertinentă a unui parcurs îndelung" al PDL şi de soluţii, pentru ca partidul să fie capabil să recâştige încrederea "celor 60 la sută care stau departe".

11 dec. – Rezultatele finale ale alegerilor. Dezastru pentru ARD

Uniunea Social Liberală a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, după numărarea totală a voturilor, conform datelor furnizate marţi de Biroul Electoral Central.

La Camera Deputaţilor, USL a obţinut 58,63% dintre voturi, ARD - 16,50%, PP-DD - 13,99%, UDMR - 5,13%.

La Senat, USL a obţinut 60,10%, ARD - 16,70% , PP-DD - 14,65%, UDMR - 5,23%.

12 dec. - Unde crede Elena Udrea că a greşit PDL

Discuţiile pentru stabilirea unui nou preşedinte al PDL deja au început, iar Elena Udrea ar putea fi unul dintre candidaţi, dar încă nu a fost luată nicio decizie în acest sens. Întrebată de jurnalişti dacă îşi doreşte funcţia de preşedinte al PDL, Udrea a răspuns că trebuie văzut ce părere au liderii din teritoriu ai formaţiunii.

Udrea a mai apreciat că greşeala PDL a fost când s-a dezis de Guvernul Boc şi că s-a stat cu preşedintele partidului în fruntea Guvernului în timp de criză atât de mult.

"Am greşit când ne-am dezis de propriul Guvern, ne-am dezis de Guvernul Boc. Dacă Boc ar fi plecat de la Guvern mai devreme, situaţia era alta. Dacă schimbam Guvernul mai repede, situaţia era alta, mai scăpam de presiunea populară", a declarat Udrea, la Realitatea TV.

Elena Udrea a mai afirmat că este nevoie de o analiză serioasă la nivelul partidului pentru a se stabili dacă preşedintele PDL, Vasile Blaga, trebuie să demisioneze.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a convocat pentru vineri, 14 decembrie, Colegiul Director al partidului, din care fac parte membrii conducerii centrale a PDL şi liderii organizaţiilor judeţene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne