Cum bate inima ARD

Matei Dobrovie
19.11.2012

Alianţa România Dreaptă şi-a lansat candidaţii pentru Senat şi Camera Deputaţilor din sectorul 2 al capitalei într-o atmosferă festivistă. N-au lipsit trimiterile ironice la plagiatul premierului Ponta, la blocarea României de către USL şi la inima mare a ARD care bate pentru toţi românii. Mesajul general al candidaţilor a fost: noi am făcut ce a trebuit, chiar dacă am devenit nepopulari din cauza asta, guvernul Ponta însă n-a făcut nimic.

În sala mare de la ArCuB, în duduitul (prea) puternic al boxelor, al imnului ARD, al imaginilor din firme istorice gen Mihai Viteazul, inima îmi bătea într-adevăr prea repede. Show-ul aplaudat de un public entuziast , ceva mai vârstnic, dar bine dotat cu baloane, a început cu Anca Boagiu, vicepreşedinte PDL şi proaspăt aleasă vicepreşedinte a PPE. Cele mai dese cuvinte folosite: adevărul pe care îl spun ei (PDL) şi ”minciunile lui Ponta”. A citat chiar şi din Evanghelia după Ioan: ”Nu vă ruşinaţi de adevăr pentru că este de la Dumnezeu, ruşinaţi-vă de minciună pentru că este de la diavol”.

Boagiu şi-a exprimat convingerea că ”guvernul Ponta este cel mai slab pe care l-a avut România vreodată” şi speranţa ca după alegeri acesta nu va mai fi. Vicepreşedintele PDL a acuzat USL că a tăiat fondurile pentru investiţii şi a blocat mai multe proiecte de infrastructură precum centura Bucureştiului. Totodată, ARD acuză USL pentru creşterea preţurilor şi pentru blocarea fondurilor europene.

După vicepreşedintele PDL, a urmat discursul coordonatorului campaniei ARD, eternul Adriean Videanu, cel care numără voturile. Liderul democrat-liberal a subliniat la, fel ca şi Anca Boagiu, că USL nu are niciun program economic pentru România, iar măsurile din aşa-zisa ofertă electorală nu au surse de finanţare, deci sunt doar pe hârtie. Discursul lui Videanu s-a centrat tot pe ”minciunile lui Ponta”, dar şi pe faptul că PDL a avut o guvernare grea, dar ”a făcut ce trebuia să facă”. Dacă nu ar fi luat măsurile dure de austeritate, în opinia sa, România n-ar fi fost stabilă din punct de vedere economic, ci s-ar fi aflat în situaţia ţărilor puternic îndatorate şi afectate de criza din Europa. Videanu nu s-a lăsat nici el mai prejos la lecturi biblice decât colega sa de partid şi i-a citit lui Victor Ponta din versetele cârmuirii în care se spune că ,,nu trebuie să te uneşti cu cel nedrept, ca să nu devii martor mincinos".

Unul dintre mesajele principale pe care Videanu a ţinut să le transmită atât electoratului, cât şi adversarilor politici este că PDL va obţine cel mai mare număr de parlamentari ca partid la aceste alegeri, astfel încât, potrivit Constituţiei, va avea prima opţiune de a face preşedintelui Băsescu o propunere de premier. După calculele lui Videanu, care s-a lăudat că numărătoarea sa la voturi n-a greşit niciodată, ARD ar obţine 25%, iar USL 45%. Deci, adversarii vor rata majoritatea de 50% pe care şi-o doresc, iar preşedintele Băsescu va numi un premier din partea ARD, în ciuda ameninţărilor USL cu suspendarea. ”Degeaba se supără şi Ponta şi Antonescu. Tentativa lor de suspendare a preşedintelui este un afront la adresa poporului român. Preşedintele trebuie să-şi ducă mandatul până la capăt. Suspendarea lui este o ameninţare care nu mai sperie pe nimeni. Iar Constituţia spune că dacă niciun singur partid nu are 50% 1 din voturi, preşedintele va desemna premierul după consultarea partidelor politice”, a spus Videanu.

După Videanu a urmat Iulian Crăciun, candidatul a cărui poveste emoţionantă este folosită pentru a trezi simpatie şi pentru a-l lăsa în afara Parlamentului pe securistul Dan Voiculescu. Aplauze furtunoase pentru un om într-adevăr deosebit.

Unul dintre mesajele principale pe care Videanu a ţinut să le transmită atât electoratului, cât şi adversarilor politici este că PDL va obţine cel mai mare număr de parlamentari ca partid la aceste alegeri, astfel încât, potrivit Constituţiei, va avea prima opţiune de a face preşedintelui Băsescu o propunere de premier.

Urmează Nicolae Şerban care promite că se va bate pentru ca cetăţenii din colegiul lui ”să nu aibă întreruperi la gazul metan” şi nici pene de curent. ”M-am implicat personal împreună cu dna. Anca Boagiu şi am reuşit să demarăm proiecte de investiţii pentru Bucureşti şi sectorul 2 de peste 500 de milioane de euro”, a spus el. Aplauze frenetice şi scandări de nume.

În continuare, a venit cireaşa de pe tort. Teodor Paleologu, candidat pentru un post de deputat, s-a arătat îngrijorat de discursurile anti-europene ale USL: îndreptate împotriva UE, a preşedintelui Comisiei Europene José Barroso, împotriva lui Merkel, Viviane Reding, a liderilor PPE, etc. În opinia sa, USL vrea să scoată România din Europa. Totodată Paleologu a ţinut să-şi afirme ataşamentul faţă de colegiul său cu cei mai mulţi intelectuali, care are ”trei străzi cu numele de Leonida, Termopile şi Paleologu”. Ca urmare sloganul său este ”Dârzi ca Leonida la Termopile”, iar deputatul PDL, parafrazându-l pe Mihai Răzvan Ungureanu, i-a îndemnat pe simpatizanţii PDL: ”Fiţi spartanii mei!”.

Concluzie: Acesta nu este un pamflet politic, ci realitatea politică nemijlocită din România. A se citi ca atare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor