Cristian Preda: ARD are o şansă la revendicarea funcţiei de prim-ministru. Care este condiţia

Cristian Preda, PDL, conferinţă de presă.
Cristian Preda, PDL, conferinţă de presă. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
06.10.2012

Prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, a declarat că Alianţa România Dreaptă ar putea revendica funcţia de prim-ministru în viitorul guvern care se va forma după alegerile parlamentare de pe 9 decembrie.

Preda a precizat că, pentru a atinge acest obiectiv, este necesar ca ARD să fie reprezentată în viitorul Legislativ de un singur grup parlamentar.

"Este nevoie ca PDL să intre în negocierea viitoarei majorităţi, iar ARD să aibă un singur grup parlamentar, altfel PDL riscă să fie marginalizat pe scena politică. În acest fel vom avea o şansă în revendicarea poziţiei de prim-ministru, pornind de la situaţia pe care ne-o dorim, aceea de a avea un vot în plus peste celelalte două grupuri", a spus Preda.

El a spus că este nevoie ca PDL să ajungă să obţină 30% din mandate şi apoi să intre la negocierea viitoarei majorităţi.

"Un guvern instalat acum, în decembrie, cu o majoritate solidă, va putea să rămână, în principiu, patru ani. Preşedintele ales în 2014 nu va mai avea influenţa pe care a avut-o până acum în negocierea unei majorităţi", a explicat Cristian Preda.

Alianţă formată recent

Alianţa România Dreaptă s-a lansat pe 29 septembrie şi este formată din PDL, PNŢCD şi Forţa Civică. "Nu ne va fi uşor într-o alianţă. Asupra conducerii partidului, asupra conducerilor locale se aşează o foarte grea responsabilitate. (...) Ce trebuie să reţinem, pentru că înotăm într-un ocean învolburat, e speranţa şi obiectivul nostru: speranţa pe care o putem oferi cetăţenilor şi obiectivul nostru - acela de a fi la guvernare. Ştim foarte bine că alianţa este capabilă de o guvernare bună, este capabilă să dea miniştri şi prim-miniştri buni, să dea un preşedinte pentru România. Nu trăim vremuri uşoare, iar în vremuri grele apar oameni de nădejde", a spus Mihai Răzvan Ungureanu, la lansarea ARD.

Reprezentanţii PDL, PNŢCD şi ai Forţei Civice au spus că alianţa este o alternativă la stânga, la USL, pentru alegerile parlamentare din decembrie. Alianţa România Dreaptă are ca siglă inima, iar culoarea dominantă este albastrul.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, după constituirea ARD, că în politică rezultatele calculelor nu sunt la fel ca în matematică.

"Să ştiţi că atunci când faci o alianţă între doi mari, s-ar putea ca unu plus unu să facă unu. Când faci o alianţă cu unii mai mici, s-ar putea ca unu plus unu plus unu să facă cinci. Asta e politică, nu e matematică. Suntem în politică, nu la matematică, este posibil orice. Este adevărat, nu sunt o forţă extraordinară (n.r. - Forţa Civică), dar au un nume, au un preşedinte care, după părerea mea va conta foarte mult în politica românească, în viitor, şi să aşteptăm, ca de obicei, rezultatele", a precizat Marian Jean Marinescu.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a afirmat recent că democrat-liberalii au ajuns la 22% în sondaje, iar împreună cu aliaţii din Alianţa România Dreaptă ating 24%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor