Respingerea Codului Fiscal. ALDE iese la atac: "Iohannis s-a lăsat total pradă tentaţiei politice"

Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

Refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a promulga Codul Fiscal a stârnit reacţii dure din partea ALDE, formaţiunea rezultată din fuziunea PLR cu PC, care l-a acuzat vineri pe şeful statului în cadrul unui comunicat de presă, că s-a lăsat total pradă tentaţiei politice, ignorând voit realitatea economică.

"Klaus Iohannis a fost astăzi în faţa unei alegeri simple cu privire la promulgarea sau nu a Codului Fiscal: să ţină cont de interesele românilor, care ar fi fost beneficiarii scăderii taxelor şi impozitelor SAU să ţină cont de interesele de partid, ales PNL; să asculte de solicitările venite din partea mediului de afaceri care sprijină noul Cod Fiscal sau să asculte de solicitările lui Cătălin Predoiu, ale lui Gh. Ialomiţeanu sau Vasile Blaga – politicieni care vor să ajungă cât mai repede la guvernare şi cu orice preţ. Preşedintele a ales greşit: interesele de partid, înaintea intereselor oamenilor.

Decizia lui Klaus Iohannis este una pur politică, fără argumente economice. Argumentele invocate sunt de formă, pentru a încerca să explice o decizie luată doar din considerente politice şi pentru un partid politic, PNL. Ironia maximă este că "partidul meu" şi "guvernul meu" reprezintă şi pentru Klaus Iohannis şi pentru Traian Băsescu acelaşi lucru: PDL (noul PNL fiind, în fapt, vechiul PDL), Blaga, Predoiu, Anastase. Doi preşedinţi – unul după altul – luptă pentru aceiaşi oameni şi pentru interesele aceluiaşi partid, în detrimentul intereselor românilor. Klaus Iohannis s-a lăsat total pradă tentaţiei politice şi a ignorat realitatea economică.", a transmis ALDE, formaţiune condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

ALDE ia act de "decizia eronată şi partizană" a preşedintelui Iohannis şi îşi exprimă convingerea că, împreună cu partenerii de guvernare, va găsi soluţii pentru a trece cât mai rapid prin Parlament din nou Codul Fiscal, fără modificări de substanţă, inclusiv prin organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

"Ceea ce este regretabil este că dezbaterea pe legi care se fundamentează pe noul Cod Fiscal cum este Legea salarizării – care urmăreşte să repună salariile bugetare pe baze solide şi predictibile de creştere – trebuie amânată. Exact ca şi în trecut, românii trebuie să plătească factura unei decizii luate pentru a aduce PNL cât mai repede la Putere", se arată în comunicatul ALDE.

Reamintim că vineri, după ce preşedintele a refuzat să promulge noul Cod Fiscal, consilierul prezidenţial pe probleme economice şi mediul de afaceri, Cosmin Marinescu, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că punerea în aplicare a noului Cod Fiscal ar putea conduce la declanşarea procedurii de deficit excesiv iar situaţia macroeconomică, bună în prezent, ar putea fi expusă unor riscuri şi vulnerabilităţi.

Mai mult, consilierul prezidenţial a evidenţiat că noul Cod Fiscal nu are acordul Comisiei Europene şi al FMI, "aşa cum eronat s-a strecurat această idee în spaţiul public", şi nici nu au fost prezentate măsuri compensatorii şi un plan de reducere a cheltuielilor bugetare. (Detalii aici)

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne