Putin recunoaşte că înaintea alegerilor din Bielorusia au existat ruşi din grupul Wagner care operau acolo. Susţine că de vină este SUA

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că mercenarii ruşi reţinuţi în Bielorusia înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august au fost ademeniţi acolo de către SUA şi Ucraina, care efectuau o operaţiune secretă comună.

Dictatorul Alexander Lukaşenko a acuzat, în săptămâna premergătoare alegerilor din 9 august, că Rusia încearcă să destabilizeze ţara înaintea alegerilor, o acuzaţie neobişnuită a Minskului la adresa Moscovei. La momentul respectiv, Rusia răspunsese spunând că bărbaţii erau contractori privaţi care se îndreptau spre o ţară terţă.

„Aceşti oameni, repet, călătoreau pentru a lucra într-o altă ţară. Au fost ademeniţi acolo [în Bielorusia], fuseseră aduşi peste graniţă... A fost o operaţiune a serviciilor de informaţii ucrainene în colaborare cu cele americane”, a declarat la televizor preşedintele Vladimir Putin.

Comunitatea de informaţii a fost uluită de informaţiile potrivit cărora serviciile secrete ucrainene ar fi putut păcăli 32 de mercenari ruşi acuzaţi de crime de război, membri ai grupului Wagner - care au fost apoi arestaţi în Bielorusia - atât de tare încât să fie de acord să se deplaseze în Kiev sub pretextul acordării unui contract.

Informaţia a fost publicată pentru prima oară în media din Ucraina, care a susţinut că operaţiunea serviciului de informaţii ucrainean (SBU) a avut scopul de a convinge zeci de mercenari ruşi care au participat la Războiul din Donbas din 2014 între Rusia şi luptători sprijiniţi de Ucraina, să ofere informaţii cu privire la prezenţa lor în regiune.

Întreaga operaţiune ar fi început în urmă cu un an, SBU creând un contract de securitate fals cu scopul de a obţine mărturisiri din partea mercenarilor şi a-i aduce în cele din urmă în Ucraina pentru a fi arestaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe