Lukaşenko arestează dizidenţi. Rubla bielorusă începe să aibă probleme

Alexander Lukașenko îşi şterge sudoarea în timp ce vorbeşte cu jurnaliştii, 19 decembrie 2010
Alexander Lukașenko îşi şterge sudoarea în timp ce vorbeşte cu jurnaliştii, 19 decembrie 2010 (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Autorităţile din Bielorusia au arestat două personalităţi marcante ale opoziţiei şi au chemat un laureat Nobel la interogatorii, la o zi după ce mii de oameni au sfidat armata, participând la un marş prin Minsk cerând demisia preşedintelui Alexander Lukaşenko.

La două săptămâni după alegerile pe care adversarii săi le consideră fraudate, Lukaşenko s-a arătat prea puţin dispus să facă concesii manifestanţilor.

Preşedintele, care a numit protestatarii „şobolani”, a declarat săptămâna trecută că a ordonat Poliţiei să dizolve orice manifestaţie la Minsk. Cu toate acestea, zeci de mii de bieloruşi au ieşit duminică în stradă reuşind să creeze una dintre cele mai mari manifestaţii de la alegeri. Manifestanţii s-au dispersat în mod paşnic.

În semn de pericol pentru o economie deja zdruncinată, mai multe surse bancare au declarat pentru Reuters că cele mai multe bănci au rămas efectiv fără monedă străină, din cauza cererii crescânde a rezidenţilor care încearcă să vândă rubla bielorusă. Cozile au devenit comune la punctele de schimb, înregistrându-se incidente de panică bancară.

Un membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale din Bielorusia a declarat pentru Reuters că problema este doar una tehnică, ce implică disponibilitatea fizică de bancnote, şi nu indică probleme de lichiditate.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Coordonare, un organism de opoziţie înfiinţat săptămâna trecută, a declarat pentru Reuters că doi dintre membrii săi seniori, Olga Kovalkova şi Serghei Dilevski, au fost reţinuţi luni în apropierea intrării unei fabrici.

Laureata Premiului Nobel Svetlana Alexievici a fost chemată de procurori pentru un dosar penal împotriva Consiliului, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Alexievici, care a câştigat premiul Nobel pentru Literatură în 2015, este membru al Consiliului, organizaţie înfiinţată cu scopul declarat de a promova predarea paşnică a autorităţii şi cuprinde zeci de persoane publice, inclusiv fostul şef al principalului teatru de stat.

Guvernul a lansat o anchetă penală, numind Consiliul o tentativă ilegală de preluare a puterii.

Multe persoane din fruntea opoziţiei sunt în închisoare sau au fugit din ţară.

„Bielorusia s-a schimbat, iar autorităţile vor trebui să vorbească cu noi”, a declarat reporterilor unul dintre membrii Consiliului, Maria Kolesnikova.

Bielorusia este fostul stat sovietic cu cele mai strânse legături politice, economice şi culturale cu Rusia, iar teritoriul său este considerat crucial pentru strategia de apărare a Rusiei.

Duminică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că protestatarii din Bielorusia încearcă să genereze o criză asemănătoare celei din Venezuela şi „vărsare de sânge”, care să nu aibă o rezoluţie paşnică.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi Alexander Lukaşenko au avut o convorbire telefonică, luni, fiind cel de-al treilea apel în doar 10 zile, pentru a aborda situaţia din Minsk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe