Regimul Lukaşenko se luptă cu "naziştii", Serghei Lavrov critică orientarea occidentală a opoziţiei

Alexander Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, la o paradă militară de pe 3 iulie 2011 în Minsk
Alexander Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, la o paradă militară de pe 3 iulie 2011 în Minsk (NIKOLAI PETROV / AFP / Getty Images)

Zeci de mii de protestatari care cereau demisia liderului bielorus Alexander Lukaşenko au ieşit duminică la protest pe străzile capitalei Minsk, în ciuda unui avertisment din partea armatei.

Mulţimile s-au adunat în scurt timp în apropierea reşedinţei preşedintelui, înainte de a se dispersa în mod paşnic.

Liderul sovietic al Bielorusiei a etichetat manifestanţii drept „şobolani” şi a putut fi observat în materialele transmise de televiziune purtând vestă anti glonţ şi ţinând în mână un automat AK-47, simbol al puterii sovietice, proiectând o imagine agresivă pe fondul uriaşelor manifestaţii la nivel naţional, care au izbucnit după alegerile controversate din 9 august.

Protestele recente ale bieloruşilor au devenit cea mai mare provocare din cei 26 de ani cât timp Lukaşenko s-a aflat la cârmă.

Străzile capitalei Minsk au fost colorate în roşu şi alb, manifestanţii purtând steaguri care simbolizau opoziţia faţă de Lukaşenko.

Mulţimea a pornit către reşedinţa lui Lukaşenko, la Palatul Independenţei, situat în nordul capitalei, majoritatea dintre ei adunându-se la o anumită distanţă, în timp ce un grup mai mic s-a apropiat la 10 - 20 de metri de clădire, a afirmat un martor Reuters.

Un videoclip difuzat de mass-media de stat l-a înfăţişat pe Lukaşenko stând de vorbă cu poliţia anti revoltă din afara reşedinţei sale şi mulţumindu-le, în aplauzele personalului de securitate.

Demonstraţiile de duminică au marcat primul incident în care protestatarii s-au apropiat de uşile clădirii.

Apropierea de palat a avut loc după ce o mulţime, estimată de reporteri occidentali între 100 şi 200 de mii de persoane, s-a adunat în centrul Minskului în al doilea weekend consecutiv.

Mulţimea a început să se împrăştie seara devreme. Nu au fost raportate confruntări cu poliţia.

Televiziunea de stat a Bielorusiei a susţinut că 20.000 de persoane au luat parte la protest.

Duminică, Ministerul Apărării a declarat că armata va prelua securitatea în jurul memorialelor naţionale - pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial - şi a emis un avertisment direct către protestatari, pe care i-a asemănat cu fasciştii.

"Avertizăm categoric: orice încălcare a păcii şi a ordinii în astfel de locuri - va fi rezolvată de armată, nu de poliţie", se arată într-un comunicat. „Noi, soldaţii, nu vom permite profanarea acestor locuri, nu poate exista fascism acolo!”

Rusia, aliatul tradiţional al regimului Lukaşenko, a emis unele dintre cele mai puternice comentarii ale sale, criticând duminică candidatul opoziţiei, refugiată în Lituania - Svetlana Tihanovskaia.

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că declaraţiile sale s-au îndreptat către o audienţă occidentală.

„Se pare că ea a început să facă declaraţii politice, dure, cerând manifestaţii, greve, proteste”, a spus Lavrov, citat de agenţia de ştiri RIA.

Lavrov a descris agenda ei politică drept neconstructivă, concentrată în schimb pe crearea dezbinării prin generarea de sentimente anti-ruse şi renunţarea la limba şi cultura rusă şi vizând aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO.

Svetlana Tihanovskaia, care vorbeşte limba rusă acasă, a spus că ar dori să vadă Bielorusia menţinând relaţii strânse cu Rusia, dar că ţara trebuie să rămână independentă şi să nu se integreze mai departe în Rusia.

Lavrov a afirmat că, cerând ca Lukaşenko să renunţe, protestatarii încearcă să declanşeze o criză de genul celei din Venezuela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe