Maia Sandu: PD este disperat. Problema Moldovei nu este sistemul electoral, ci PD

Partidul Democrat anunţă că ar fi acumulat 800 mii de semnături pentru votul uninominal, motiv pentru care vor insista pe modificarea sistemului electoral în Moldova. Maia Sandu consideră că aceasta este unica modalitate de a frauda alegerile în favoarea PD, altfel nu ar avea posibilitatea de a accede în următorul Parlament.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (captură foto / privesc.eu)

Partidul Democrat din Moldova pare hotărât să implementeze la alegerile parlamentare din 2018 votul uninominal. Luni, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, vicepreşedinte PD, a anunţat că în Legislativ ar exista deja peste 50 de voturi pentru modificarea sistemului electoral, prin trecerea la votul uninominal, refuzând, totuşi, să precizeze din ce partide ar face parte cei peste 50 de deputaţi gata să voteze.

În opinia liderului PAS, Maia Sandu, cei de la PD au decis să vină cu această iniţiativă de modificare a sistemului electoral, deoarece cetăţenii şi-ar fi pierdut încrederea în partidele care sunt şi au fost la guvernare şi în această clasă politică.

„Problema este în acele partide care au fost şi sunt la guvernare. Şi acolo trebuie rezolvată problema. Problema se rezolvă prin alegeri. La următoarele alegeri oamenii vor da o apreciere celor care au fost la guvernare şi vor spune dacă mai merită să fie în Parlament sau dacă trebuie schimbate cu partide noi. Partidul Democrat, care nu se bucură deloc de apreciere şi încredere, este disperat şi vine şi ne spune că schimbarea sistemului electoral va rezolva problema. Problema sunt ei”, a menţionat Maia Sandu într-un interviu pentru Europa Liberă

Menţionăm că, în cadrul unui briefing, şeful legislativului a specificat că fracţiunea din care pace parte va insista pe trecerea la votul uninominal, pentru că acest lucru doresc cetăţenii, motivând că s-ar fi colectat deja 800 mii de semnături până în prezent.

„Ştim noi cum se adună aceste semnături şi, mai ales, în contextul unei campanii de manipulare şi dezinformare. Dar oamenii nu sunt preocupaţi de sistemul electoral, oamenii sunt preocupaţi de standardele lor de viaţă, care sunt foarte joase. Oamenii îşi doresc cineva să le asigure locuri de muncă bine plătite, să le asigure servicii educaţionale şi medicale de calitate, să aibă grijă de oamenii care sunt la pensie, respectiv, să le asigure pensii bune ş.a.m.d. Sunt lucruri elementare, aceasta îşi doresc oamenii.

Un partid, care deţine puterea în totalitate şi se pare că va avea majoritate constituţională în Parlament, nu face nimic pentru oameni şi se plânge că sistemul electoral este de vină. De ce are nevoie Partidul Democrat astăzi? De ce fel de altă putere, ce pârghii nu sunt deţinute de Partidul Democrat, ca să poată să rezolve problemele oamenilor?”, a adăugat liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Mai mult decât atât, Maia Sandu consideră că democraţii îşi doresc să modifice sistemul electoral pentru a avea mai multe şanse de a frauda alegerile, întrucât, în prezent PD este un partid care nu se ridică nici la pragul de trecere în Parlament, deci nu va putea să rămână la putere altfel decât prin fraudarea alegerilor.

„Sistemul actual le oferă anumite posibilităţi de fraudare, dar nu foarte mari. Sistemul modificat, fie el uninominal sau mixt, le oferă mai multe şanse, în primul rând, pentru un târg cu socialiştii ca să îşi împartă circumscripţiile. Şi doi, îşi deschid mai multe uşi pentru fraudare. Aceasta este singura explicaţie. Mai este un lucru pe care îl urmăresc, să îşi facă campanie de promovare, PR, prin această iniţiativă pe care ei o consideră populară”, a comentat Sandu.