Reporteri Fără Frontiere: Erdogan este “inamicul libertăţii presei”

Regimul turc a arestat cel puţin 200 de jurnalişti, a închis peste 120 de organizaţii media după puciul eşuat din luna iulie în Turcia, a declarat organizaţia Reporteri Fără Frontiere. Preşedintele Erdogan se ascunde în spatele unei “democraţii de placaj”, a adăugat grupul.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintel turc Recep Tayyip Erdogan doreşte ca mass-media să fie “supusă, ascultătoare şi să îl laude”, a susţinut grupul Reporteri Fără Frontiere (cunoscut după acronimul său francez RSF, Reporters sans Frontières) într-un raport publicat miercuri. Documentul listează 35 de lideri şi organizaţii considerate a fi “inamici ai libertăţii presei”, după un clasament realizat de RSF.

RSF a publicat lista, în 2 noiembrie, când este Ziua Internaţională a Eliminării Impunităţii pentru Crime Împotriva Jurnaliştilor.

După lovitura de stat eşuată în iulie, Ankara a lansat o campanie masivă de suprimare a presei care a înrăutăţit situaţia ce era deja gravă în Turcia, conform organizaţiei. Peste 200 de jurnalişti au fost arestaţi şi 125 încă se află în închisoare. Guvernul a desfiinţat, de asemenea, cel puţin 124 de organizaţii media prin “decret”, a mai susţinut raportul RSF.

Erdogan ascunde “dictatura sa agresivă sub masca unei democraţii de placaj”, conform RSF.

Lista RSF a inamicilor libertăţii presei a fost extinsă prin adăugarea preşedintelui turc, a regelui saudit, Salman, a preşedintelui venezuelean, Nicolas Maduro, a preşedintelui din Burundi, Pierre Nkurunziza şi a altora. Preşedintele chinez, Xi Jinping, liderul rus, Vladimir Putin şi omologul lor nord-coreean, Kim Jong-un sunt, de asemenea, incluşi în raportul din 2016.

“Numeroasele nume noi adăugate pe listă arată că lideri puternici şi extremişti de toate tipurile sunt încă încrezători că pot scăpa suprimând presa liberă”, a declarat purtătorul de cuvânt al RSF, Michael Rediske. “Unii lideri au judecat, torturat şi ucis jurnalişti critici cu impunitate timp de decenii”.

În plus, RSF a publicat o petiţie în care a cerut guvernului german şi Comisiei Europene să răspundă la campania de suprimare care se desfăşoară în Turcia.

Jurnaliştii afectaţi “au nevoie de ajutor urgent din partea Germaniei şi Europei, de exemplu, prin accelerarea procesării vizelor de urgenţă”. În petiţia este subliniate “frica şi traiul plin de pericole” cu care se confruntă editurile şi jurnaliştii.

Pretextul Ankarei este “ridicol”

La începutul acestei săptămâni, autorităţile turce au arestat mai mulţi angajaţi ai ziarului din opoziţie Cumhuriyet, inclusiv pe redactorul şef, un caricaturist şi mai mulţi reporteri. Conform procurorilor, arestaţii sunt suspectaţi că susţin militanţii kurzi şi pe clericul musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA.

Fostul redactor şef al Cumhuriyet, Can Dündar, a declarat că acuzaţiile procurorilor sunt ridicole.

“Ar fi fost mult mai bine dacă ar fi declarat: ‘Nu dorim să auzim nicio voce dizidentă şi nu suntem pregătiţi să tolerăm nici cea mai mică opoziţie’”. Cumhuriyet a luptat împotriva Mişcării lui Gulen în ultimii 20 până la 30 de ani”, a declarat el pentru Deutsche Welle.

De asemenea, miercuri, UNESCO a publicat un raport în care a susţinut că 115 jurnalişti au fost ucişi în ultimul an, în timpul sarcinilor de serviciu. Analizând securitatea reporterilor în perioada 2006-2015, agenţia ONU a descoperit că, cel puţin 827 jurnalişti şi-au pierdut viaţa. UNESCO a declarat că această statistică nu acoperă “numeroase alte abuzuri îndurate de jurnalişti, inclusiv răpiri, detenţii arbitrare, torturi, intimidări şi hărţuiri, atât pe Internet cât şi în afara sa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe