Parlamentar din opoziţie rănit într-un atac armat în sud-estul Turciei

Un influent parlamentar turc din opoziţie a fost rănit de bărbaţi înarmaţi neidentificaţi, care l-au atacat şi împuşcat într-un restaurant în oraşul Aydin din sud-vestul Turciei.
Vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP), Bulent Tezcan.
Vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP), Bulent Tezcan. (Captură Foto)

Agenţia turcă de ştiri Anadolu a susţinut că vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP), Bulent Tezcan, se află în stare stabilă după atacul suferit. Tezcan a fost împuşcat în picior cu un pistol de calibru mic, a adăugat Anadolu.

Conform postului de televiziune Haberturk, atacul a avut loc în oraşul Aydin, circumscripţia electorală a lui Tezcan. Motivele atacului sau al atacatorilor nu sunt clare. Au existat rapoarte contradictorii cu privire la existenţa unuia sau a mai multor bărbaţi înarmaţi. Poliţia investighează cazul.

Tensiunile din sud-estul Turciei s-au amplificat de la puciul eşuat din luna iulie şi după o serie de atacuri mortale asupra civililor în acest an, pentru care au fost învinuiţi atât militanţii grupului jihadist Statul Islamic, cât şi membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îl consideră o organizaţie teroristă.

Influenţa lui Tezcan în sectorul politic a crescut după ce acesta a fost rănit în timpul unei bătăi cu pumnii ce a avut loc în Parlamentul turc în 2014.

Tensiuni în creştere

La începutul acestui an, coloana auto a preşedintelui CHP, Kemal Kilicdaroglu, a fost atacată de bărbaţi înarmaţi cu arme automate care au tras asupra lui. Incidentul a fost revendicat de PKK. Kilicdaroglu a scăpat nevătămat din acel atac, dar trei soldaţi turci au fost răniţi în schimbul de focuri ce a avut loc.

Înrăutăţirea situaţiei securităţii în Turcia, precum şi amestecul continuu al ţării în operaţiunile împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak au forţat Departamentul de Stat al SUA să ceară familiilor personalului consulatului american din Istanbul să părăsească ţara.

Într-un discurs în Ankara, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că va cere Parlamentului ţării să ia în considerare reintroducerea pedepsei cu moartea.