Renato Usatîi: Am fost anunţat în căutare internaţională, fără înştiinţarea Biroului Central al Interpol din Lyon

Renato Usatîi, liderul PPPN
Renato Usatîi, liderul PPPN (facebook.com)

Preşedintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, candidat la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020, a fost anunţat în urmărire internaţională, fără înştiinţarea Biroului Central al Interpol din Lyon. Despre acest lucru a anunţat chiar Usatîi la finele săptămânii trecute în cadrul unei conferinţe de presă. Mai mult decât atât, Usatîi a precizat că reprezentanţi ai structurilor de forţă din Rusia, la comanda lui Dodon, i-au introdus abuziv numele în baza de urmărire internaţională, printr-o procedură informală, utilizând astfel această structură în scopuri politice.

„În urmă cu doar câteva ore, reprezentanţi ai structurilor de forţă din Rusia, fără acordul Biroului Central al Interpol din Lyon şi a secretariatului general, au introdus în baza de date un ordin de arestare, pe care juriştii îl numesc Diffusion. Ce înseamnă asta? De obicei, atunci când există o anchetă aflată în derulare, cu dovezi, orice ţară, care-l urmăreşte pe un om sau altul, se adresează Biroului Central al Interpol din Lyon şi cere aplicarea Red Notes, pe care unii îl numesc unghiul roşu sau simplu - arestare. Totul se face prin intermediul Interpol, se verifică actele, după care Interpol ia o decizie”, a explicat preşedintele Partidului Nostru (PN).

Totodată, acesta a menţionat că măsura este una abuzivă, ilegală şi a luat deja legătura cu avocaţii săi din Londra, care urmează să expedieze o înştiinţare oficială secretariatului general din Lyon pentru a elimina urgent anunţul de căutare din baza de date. Candidatul PN la prezidenţiale a mai subliniat că ceea ce se întâmplă este o încercare disperată a lui Dodon şi a partenerilor săi din Moscova de a-l ataca în preajma campaniei electorale, lucru care s-a întâmplat şi în trecut

„De ce se face asta? În primul rând este vorba despre campania electorală din Moldova. Pavel Voicu împreună cu trei alcoolici din Moscova se înţeleg cum să procedeze. Poate mă reţin pentru 72 de ore…, dar Voicu spune că o să trebuiască să fiu eliberat pentru că Moldova nu-şi extrădează cetăţenii. Se gândesc să facă cel puţin percheziţii, dar se răzgândesc, pentru că nu-l pot convinge pe Stoianoglo.

Până ei se gândesc, vreau să spun că, în primul rând, am ştiut despre combinaţia lor secretă, exact aşa cum aflam despre alte acţiuni ilegale pe care le-au aplicat împotriva mea şi a cetăţenilor ţării noastre. În al doilea rând, încetaţi să-i mai credeţi pe cei care au scris ieri un raport despre faptul că Usatîi merge într-o deplasare de 4 zile în Europa, iar dacă îl anunţăm în căutare prin Diffusion, treaba asta o văd toate ţările şi până Interpol se dumireşte, el poate fi reţinut un timp, iar noi o să aplicăm o lovitură asupra campaniei sale, după care nu mai contează ce se întâmplă”, a mărturisit Usatîi.

Potrivit unui comunicat de presă, candidatul Partidului Nostru la prezidenţiale şi-a exprimat regretul că în toată această schemă, Dodon şi tovarăşii lui implică Rusia, ţară faţă de care Renato Usatîi spune că nu are nicio pretenţie.

“Regret foarte mult că utilizarea ilegală a Diffusion, cu ocolirea înştiinţării Biroului central al Interpol din Lyon, pune Rusia într-o lumină extrem de proastă. Am spus şi repet că nu am pretenţii faţă de ţară, dar dodonul nostru şi dodonii din Moscova, care execută aceste ordine murdare… băieţi, asta nu o să vă ajute, n-o să-l puteţi salva pe Dodon”, a conchis Renato Usatîi.

Amintim că, anterior, Interpol a refuzat să-l anunţe pe Renato Usatîi în urmărire internaţională, declarând că solicitarea este motivată politic.

Precizăm că la începutul lunii august, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză primarului de Bălţi, Renato Usatîi, şi Partidului Politic „Patria”, exclus în anul 2014 din cursa electorală pentru alegerile parlamentare. Usatîi a specifictat că în 2014, în mod abuziv şi banditesc, organizat pe atunci de fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc şi „complicii săi - Vlad Filat, Gheorghe Cavcaliuc, Iurie Ciocan, Mihai Poalelungi, Ion Pleşca, Vasile Gafton, care nici până acum nu înţeleg ce face la CEC, au scos ilegal Partidul Politic ʻPatriaʼ din alegerile parlamentare”.