Primarul din Bălţi le-a dat bani medicilor români care au ajuns în R. Moldova. Le-a promis şi curcani. Ce au făcut medicii?

Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi
Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi (facebook.com)

Controversatul primar al localităţii moldovene Bălţi, Rento Usatîi, politician considerat deseori de presa independentă moldoveană drept un fost pion al Rusiei, le-a oferit bani cadrelor medicale române venite în Moldova, relatează G4Media. Mai mult, primarul s-a lăudat în presă că le va oferi şi câte un curcan.

„Vă mulţumesc pentru că aţi făcut acest gest. Tot globul pământesc astăzi se confruntă cu această pandemie şi sprijinul care a venit din partea României este foarte important pentru R. Moldova. Când doctorii merg acasă să-mi aduceţi aminte să le dau nişte curcani de rasă”, a declarat Renato Usatîi, citat de deschide.md.

Usatîi a transmis că toţi medicii din prima linie din spitalele din Bălţi primesc lunar câte un premiu în sumă de 1000 de dolari.

Banii au fost înapoiaţi de personalul medical o zi mai târziu, în prezenţa presei locale, potrivit Ambasadei României, care arată că ”misiunea personalului medical român în Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 este una strict umanitară, România suportând integral costurile legate de desfăşurarea acesteia”.

Redăm comunicatul integral al Ambasadei României la Chişinău, potrivit sursei citate:

Ambasada României în Republica Moldova informează că în contextul misiunii în Republica Moldova a echipei medicale din România pentru combaterea pandemiei de COVID-19, personalul medical român repartizat la Bălţi a fost primit la 30 aprilie a.c. şi de primarul oraşului, Renato Usatîi, care le-a oferit câte un cadou drept mulţumire.

Printre materialele oferite cadou au fost identificate, ulterior întâlnirii menţionate, unele sume de bani.

Aceste sume au fost returnate integral la 1 mai 2020 în prezenţa presei locale.

Ambasada reiterează faptul că misiunea personalului medical român în Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 este una strict umanitară, România suportând integral costurile legate de desfăşurarea acesteia.

Reamintim că România a trimis în Republica Moldova 42 de cadre medicale de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării precum şi echipamente şi medicamente în valoare de 3,5 milioane de euro pentru a ajuta sistemul sanitar în lupta contra pandemiei de coronavirus. Gestul a fost apreciat şi lăudat pe reţelele sociale de către moldoveni.