Opoziţia rusă va primi mai greu autorizarea mitingurilor de protest

Mai mulţi poliţişti au fost răniţi la Moscova în timpul violenţelor ce au avut loc la un miting al opoziţiei, 6 mai 2012.
Mai mulţi poliţişti au fost răniţi la Moscova în timpul violenţelor ce au avut loc la un miting al opoziţiei, 6 mai 2012. (ANDREY SMIRNOV / AFP / GettyImages)

Opoziţiei ruse îi va fi mai greu să obţină autorizarea Primăriei Moscovei pentru manifestaţii, din cauza ciocnirilor din 6 mai dintre trupele speciale ale poliţiei OMON şi protestatari, scrie joi Kommersant, citând administraţia capitalei ruse.

'Marşul milioanelor' organizat de opoziţie în ajunul învestirii lui Vladimir Putin la preşedinţie a degenerat în violenţe, în urma cărora 20 de manifestanţi şi 16 poliţişti au fost răniţi.

'Incidentele de la 'Marşul milioanelor' şi acţiunile neautorizate care au urmat vor influenţa cu certitudine modul în care vor fi aprobate noile evenimente ale opoziţiei şi, cel mai probabil, nu în sens pozitiv', a afirmat Biroul de presă al Primăriei Moscovei.

'Marşul milioanelor' a fost considerat de mulţi evenimentul final din seria mitingurilor opoziţiei 'Pentru alegeri oneste', iniţiate în decembrie trecut, după alegerile parlamentare, câştigate de partidul de guvernământ Rusia Unită, şi marcate, potrivit observatorilor internaţionali şi opoziţiei, de fraude masive.

Potrivit Kommersant, atât autorităţile, cât şi organizatorii Marşului s-au îndoit de faptul că participarea va fi numeroasă - dat fiind faptul că mişcarea protestatară părea să piardă din amploare după alegerile prezidenţiale din 4 martie - şi au convenit o acţiune cu 5.000 de persoane. Totuşi au luat parte mult mai mulţi - 8.000 potrivit poliţiei şi 60.000 potrivit organizatorilor -, oamenii nu erau lăsaţi să treacă spre Piaţa Bolotnaia (locul mitingului), s-a creat o îmbulzeală, care s-a încheiat cu violenţe şi arestarea a 450 de opozanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe