Referendum catalan: focuri de armă împotriva unei secţii de votare ocupate

Incidentul a avut loc în Manlleu, dar autorul nu a fost încă identificat. Spaţiul aerian de deasupra capitalei catalene este închis, iar site-ul pentru votul electronic este offline.
Manifestaţie de închidere referendum în Barcelona, 29 septembrie 2017
Manifestaţie de închidere referendum în Barcelona, 29 septembrie 2017 (Agf)

În timp ce mii de oameni au participat la ultima manifestaţie organizată de forţele secesioniste în centrul Barcelonei, în periferia catalană, în Manlleu, a avut loc primul atac violent legat de vot: într-unul dintre locurile ocupate de alegători, patru persoane au fost uşor rănite după ce un om a tras cu o puşcă cu aer comprimat. Autorul nu a fost încă identificat, dar trei dintre răniţi sunt membri ai Comitetului de apărare al referendumului local.

Nici vineri ziua nu a fost uşoară, au continuat ciocnirile între Madrid şi Generalitat catalana. La ameninţarea statului spaniol de împiedicare a votului, Catalonia a răspuns prin lansarea unei provocări: "Dacă blocaţi secţiile de votare, vom găsi alternative de vot". Pentru aceasta manifestanţii pro-referendum, pentru a apăra locurile de vot, s-au organizat ocupând şcoli şi birouri, cum ar fi Institutul Collaso şi Gil de Barcelona, ​​în Ciutat Vella, de altfel primul ocupat. Aici, strigând „Votarem” (vom vota), părinţi, profesori şi activişti au intrat în structură sărind gardul cu ajutorul unei scări, în timp ce un lanţ uman aducea în şcoală hrana şi strictul necesar pentru a petrece nopţile în interior.

Provocarea a fost lansată, dar bătălia Madridul o joacă mai mult online, odată cu închiderea aplicaţiilor utile pentru consultare. Au fost dezactivate în ultimul moment aplicaţiile pentru localizarea secţiilor de votare şi cea pentru votul electronic. Astfel au fost eliminate, din mulţimea de posibilităţi alternative, cele mai concrete dintre cărţile pe care Catalonia le-ar fi putut juca. O situaţie pe care fondatorul Wikileaks, Julian Assange, într-un tweet a numit-o "primul război mondial pe Internet". Spaţiul aerian deasupra capitalei este încă închis şi va rămâne astfel până luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe