Referat DNA. Sorina Pintea, când a obţinut majorarea şpăgii: "Foarte tare!"

Sorina Pintea
Sorina Pintea (Epoch Times România)

Procurorii DNA susţin în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a Sorinei Pintea, acuzată de două fapte de luare de mită, că fostul ministru al Sănătăţii a cerut majorarea şpăgii până la 10% din valoarea contractului, iar când i s-a spus că va primi a doua tranşă a contractului, aceasta a exclamat: ”Foarte tare!”, relatează G4Media.

Pentru modernizarea unei săli de operaţie de la Spitalul Judeţean Baia Mare, Sorina Pintea a primit în decembrie 2019 suma 10.000 de euro ca o primă tranşă, iar apoi a cerut ca valoarea totală a mitei să reprezinte 10% din valoarea contractului, fiind făcută în consecinţă o nouă plată, în valoare de 120.000 de lei.

”Astfel, din comunicarea purtată (…..) în biroul SORINEI PINTEA de aceasta şi de suspectul (…..), rezultă fără dubiu, faptul că SORINA PINTEA cunoştea foarte bine, (…..) nu doar că în punga neagră cu inscripţia “(…..)” primită de la (…..) se aflau bani, ci şi cuantumul exact al acestei sume. Totodată, în comunicare SORINA PINTEA spune clar că ea nu a fost de acord cu un procent de 3% din contract şi recunoaşte că a propus un procent de 7% din contract, procent care de altfel a şi fost adus la cunoştinţă de intermediarul (…..) lui (…..) cu ocazia întâlnirii din data de 26.02.2020 ce a avut loc între cei doi la sediul (…..), fapt ce demonstrează din nou de la cine a plecat cererea ce a condus la primirea acestor sume de bani necuvenite, şi anume de la SORINA PINTEA. Inculpata SORINA PINTEA a exclamat chiar ”super tare” după ce a aflat că (…..) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv “perfect”, după ce a aflat că (…..) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract. După ce suspectul (…..) îi comunică SORINEI PINTEA faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie, SORINA PINTEA confirmă spunând “da”.”, se arată în varianta anonimizată a referatului DNA.

”(…..) arată că este trimis de SORINA PINTEA managerul SPITALULUI JUDETEAN DE URGENŢĂ din BAIA MARE şi în esenţă că are o influenţă reală asupra acesteia, ce s-ar manifesta inclusiv prin posibilitatea prin care ei, ca reprezentanţi de societăţi comerciale, să întocmească caietele de sarcini şi să stabilească preţurile aferente unui număr de 3 proceduri de atribuire ce ar urma să se organizeze în viitor de SPITALULUI JUDETEAN DE URGENŢĂ din BAIA MARE, cu condiţia de a se remite un procent de 10% din valoarea contractului. În finalul discuţiei, după calcularea procentului de 10% din valoarea contractului şi scăderea sumei de 10.000 de euro deja date de suspectul (…..) inculpatei PINTEA SORINA la sfârşitul anului trecut, se stabileşte că suma care “trebuie” remisă către (…..) de (…..) să fie, prin rotunjire, în cuantum de 120.000 de lei, iar remiterea să aibă loc, a doua zi, în speţă, în 27.02.2020”, mai precizează sursa citată.

Referatul integral poate fi citit aici

Reamintim că procurorii DNA au dispus, sâmbătă, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a fostului ministru PSD al Sănătăţii, Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. Ulterior, Pintea a fost prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile iar judecătorii au dispus în favoarea cererii DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

"În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect 'proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente', încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială".