Rebelii sirieni tot mai slabi, ISIL capturează noi teritorii, ajutaţi de ofensiva Kremlinului

Statul Islamic câştigă teren pe măsură ce Kremlinul bombardează rebelii care luptă împotriva lui Assad.
Distrugeri masive în oraşul Alep, Siria, ianuarie 2013
Distrugeri masive în oraşul Alep, Siria, ianuarie 2013 (- / AFP / Getty Images)

Luptătorii Statului Islamic au înregistrat cele mai semnificative câştiguri teritoriale în provincia Alep şi devine tot mai clar faptul că radicalii SI profită de campania rusească de bombardamente asupra celorlalte grupuri de opoziţie, pentru a captura noi teritorii, conform ziarului The Guardian.

În condiţiile în care avioanele de luptă ruseşti au continuat să bombardeze poziţiile rebele în vestul provinciei Alep şi alte fronturi din jurul ţării, mulţi dintre luptătorii de opoziţie, care au alungat ISIL din provincie cu mari costuri în 2014, s-au trezit la sfârşitul săptămânii trecute cu mâinile legate şi incapabili să oprească avansarea în mare parte nestânjenită a jihadiştilor ISIL către oraşul Alep.

“Avioanele ruseşti lovesc Armata Siriană Liberă şi pregătesc terenul pentru ca ISIL să preia controlul asupra zonelor strategice din Alep”, a declarat o sursă din Tajammu al-Izzah, un grup de opoziţie moderat susţinut de statele Occidentale şi din Golf şi care a fost lovit de avioanele ruseşti. “Adevărul este că Rusia susţine ISIL”.

Începând cu 30 septembrie, când a lansat campania sa de lovituri aeriene, Rusia a atacat în repetate rânduri grupurile de opoziţie care au luptat atât cu ISIL cât şi cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Rebelii susţin că atacurile împotriva grupurilor de opoziţie urmăresc să le slăbească până în punctul în care singura lor alegere să fie aceea între a susţine regimul Assad sau a susţine ISIL.

Vineri, profitând de bombardamentele ruseşti din vestul provinciei Alep, care i-au forţat pe rebeli să îşi consolideze liniile de apărare, ISIL a înaintat spre sudul provinciei şi în câteva ore a preluat controlul asupra mai multor sate şi comune situate la nord de oraş.

“Rusia a intrat cu scuza că luptă împotriva ISIL şi practic i-au bombardat foarte puţin”, a declarat un oficial religios din Jaysh al-Fateh, o coaliţie de rebeli care luptă împotriva guvernului Assad şi ai cărui luptători au fost vizaţi de loviturile aeriene ruseşti, conform The Guardian.