Surse: Avion rusesc doborât în spaţiul aerian al Turciei

După ce în urmă cu o săptămână Ankara a criticat încălcarea spaţiului său aerian de către un avion de luptă rusesc, noi rapoarte neconfirmate susţin că forţele turceşti au doborât un avion rusesc care ar fi pătruns, la rândul său, în spaţiul aerian al Turciei.
Avion MiG-29 aparţinând aviaţiei ruseşti.
Avion MiG-29 aparţinând aviaţiei ruseşti. (Captură Foto)

Conform unor rapoarte neconfirmate, publicate pe reţelele sociale, forţele turceşti ar fi doborât un avion de luptă rusesc după ce acesta a pătruns în spaţiul aerian al Turciei, conform Daily Mail.

Conform unor martori oculari, a avut loc o explozie puternică în Huraytan, nordul Siriei, în timp ce trei avioane de luptă au fost văzute zburând deasupra lor.

Zvonurile privind posibila doborâre a avionului rusesc apar în contextul unor tensiuni ridicate între preşedintele rus Vladimir Putin şi Occident pe frontul sirian şi ucrainean.

Forţele ruse prezente în Siria ar fi trebuit să atace ţinte ale grupului jihadist Statul Islamic (ISIL) – conform obiectivelor declarate ale Rusiei – însă se pare că majoritatea rachetelor ruseşti lovesc zone unde ISIL nu este prezent.

Oficialii americani au declarat în această săptămână că Rusia – un aliat cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad – a direcţionat o mare parte a campaniei sale aeriene împotriva unor grupuri de opoziţie finanţate de SUA şi împotriva altor grupuri moderate, într-un efort concentrat de a le slăbi.

Totuşi, Rusia a declarat sâmbătă că forţele sale au lovit 55 de ţinte ISIL în Siria în doar 24 de ore – deşi avioanele lui Putin au fost un factor esenţial în capturarea de către trupele guvernamentale siriene a unui sat necontrolat de ISIL în centrul ţării.

Ruşii – care au anunţat planuri de creştere a numărului de lovituri împotriva ISIL în Siria – au intrat în conflict şi cu Turcia, după ce unul dintre bombardierele ruseşti a pătruns în urmă cu o săptămână în spaţiul aerian turcesc.

Dar niciuna dintre tabere nu a confirmat zvonurile care susţin că un alt avion de luptă rusesc ar fi fost doborât în cadrul unei noi confruntări cu forţele turceşti.

Conform Daily Express, un jurnalist a scris pe Twitter că trei avioane turceşti au răspuns la o provocare a unor avioane de luptă Mig-29, care sunt folosite de forţele lui Putin.

MailOnline a abordat autorităţile ruse şi turceşti pentru a comenta aceste rapoarte media neconfirmate.

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat că până acum nu au fost primite rapoarte privind doborârea vreunui avion rusesc.

Mai mult, aceste zvonuri apar după ce Pentagonul a anunţat că Rusia a fost de acord să reia discuţiile cu SUA în privinţa siguranţei aeriene în timpul campaniilor de bombardamente din Siria.

De asemenea, un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat miercuri că armata SUA a trebuit să schimbe ruta de zbor pentru două dintre avioanele sale care zboară în Siria, cu scopul de a menţine o distanţă sigură faţă de un avion rusesc care zbura în zonă.

La rândul său, senatorul John McCain, preşedintele republican al Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA, a declarat că Washingtonul ar trebui să plece pur şi simplu din Siria „dacă toate acţiunile voastre [ale SUA] sunt dictate de riscul unei confruntări cu Rusia”.