Reacţia unui judecător CSM după decizia CEDO în cazul Camelia Bogdan

Camelia Bogdan
Camelia Bogdan (Epoch Times România)

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a comentat, marţi, pe marginea hotărârii Curţii Europene pentru Drepturile Omului în cauza Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, ulterior fiind exclusă din magistratură.

“În concret, Curtea a reţinut că nu a existat cale de atac efectivă împotriva suspendării de drept (adică în virtutea legii) din funcţie. În concret, potrivit legii, dacă Secţia pentru judecători dispune excluderea din magistratură, judecătorul este suspendat DE DREPT până la soluţionarea recursului declarat de acesta. Împotriva acestei măsuri, de suspendare, el nu are nicio cale de atac. Comisia nr. 1 a CSM, a luat recent în discuţie situaţia, pornind de la dificultăţile de aplicare a legii în urma unui caz asemănător şi iniţiat demersul de abrogare a dispoziţiei legale în privinţa căreia Curtea a constatat încălcare astăzi (pct 6, link alăturat).

Argumentele sunt asemănătoare. În consecinţă, CEDO nu a pus în discuţie sancţiunea disciplinară, justeţea ei, ci doar a reţinut că judecătorul nu are cale de atac împotriva măsurii conexe, a suspendării, iar CSM a iniţiat el însuşi demersuri de abrogare a acesteia chiar înainte de constatarea încălcării”, a precizat judecătorul, pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că CEDO a decis, marţi, că în procedura de excludere din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, magistratul care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, acesteia i-au fost încălcate mai multe drepturi. În acelaşi timp, instanţa europeană a decis că statul român trebuie să îi plătească fostei judecătoare suma de 8.000 de euro, despăgubiri pentru acest abuz, deşi aceasta ceruse daune de 100.000 de euro.

În 2016, Inspecţia Judiciară a sesizat CSM şi a cerut excluderea sa pe motiv că ar fi fost incompatibilă în dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu din cauza unui curs pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, instituţie constituită parte civilă în dosar. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne