Judecătoarea care l-a condamnat pe Voiculescu, exclusă din magistratură, a câştigat procesul la CEDO

Camelia Bogdan
Camelia Bogdan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.10.2020

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi, 20 octombrie, că în procedura de excludere din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, magistratul care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, i-au fost încălcate mai multe drepturi, relatează ziare.com.

CEDO a decis ca statul român i-a încălcat dreptul la apărare când Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară au decis excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan. În 2016, Inspecţia Judiciară a sesizat CSM şi a cerut excluderea sa pe motiv că ar fi fost incompatibilă în dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu din cauza unui curs pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, instituţie constituită parte civilă în dosar.

"În ceea ce priveşte decizia nr. 495 din 25 aprilie 2017 a sesiunii plenare a CSM, Curtea constată că acest organism, deşi şi-a recunoscut oficial competenţa în materie, a refuzat să analizeze plângerile unui magistrat plasat într-o situaţie similară cu cea a reclamantei şi că poziţia ei a fost aprobată de Înalta Curte.

Curtea consideră că, în aceste circumstanţe, reclamantul nu poate fi condamnată pentru că nu a adus în faţa sesiunii plenare a CSM un litigiu, precum după cum a sugerat Guvernul. Prin urmare, excepţia preliminară de neepuizare a căilor de atac interne ridicată de acestea din urmă (a se vedea punctul 57 de mai sus) trebuie, prin urmare, respinsă.

În consecinţă, Curtea este de părere că reclamantul nu a putut beneficia de nicio formă de protecţie judiciară în legătură cu decizia de suspendare a notificării. Întrucât suspendarea reclamantului a fost o măsură temporară adoptată în cadrul procedurii disciplinare principale, Curtea consideră că aplicabilitatea acestor garanţii în prezenta cauză trebuie analizată şi în lumina criteriilor stabilite de Curte în Micallef v. Malta ([GC], nr. 17056/06, * 87, CEDO 2009). În plus, în ceea ce priveşte aplicabilitatea, Curtea reaminteşte că criteriile Eskelinen sunt la fel de relevante pentru cazurile referitoare la dreptul de acces la o instanţă ca şi pentru cele referitoare la celelalte garanţii consacrate în această dispoziţie.

În aceste condiţii, Curtea consideră că a existat o încălcare a garanţiilor prevăzute la articolul 6 * 1 din Convenţie", se arată în decizia judecătorilor CEDO.

În acelaşi timp, Curtea a decis că statul român trebuie să îi plătească Cameliei Bogdan suma de 8.000 de euro, despăgubiri pentru acest abuz. Fosta judecătoare ceruse daune de 100.000 de euro.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor