Razie printre apropiaţii lui Zhou Yongkang: Trei urmaşi ai fostului şef al securităţii chineze arestaţi

Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii. Mulţi oficiali din aparatul de securitate au fost arestaţi recent în secret, potrivit unor surse.
Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii. Mulţi oficiali din aparatul de securitate au fost arestaţi recent în secret, potrivit unor surse. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Braţele lungi ale fostului şef al securităţii chineze aflat acum în dizgraţie au devenit mai slabe prin trei arestări făcute de curând la nivel înalt. Cel mai remarcabil caz este cel al lui Ji Wenlin, fost secretar al lui Zhou.

Până acum câteva zile, Ji Wenlin era guvernator adjunct al provinciei insulare Hainan din sudul Chinei, însă pe data de 18 februarie Departamentul de Control Disciplinar al Partidului Comunist Chinez (PCC) publica pe pagina sa oficială de web, faptul că Ji Wenlin fusese arestat din cauza „violării grave a disciplinei interne de partid şi a legii”.

O carieră alături de Zhou

Pe data de 19 februarie, Xinhua alături de alte mass-medii de stat anunţau detronarea lui Ji, ocazie cu care a fost menţionată şi cariera sa, lucru destul de uzual în China. Cu toate că nu s-a menţionat în mod expres, parcursul carierei lui Ji a adus în prim plan legăturile sale cu Zhou.

Înainte de numirea lui Zhou în funcţia de şef al securităţii, drumurile celor doi au prezentat un paralelism uimitor, deoarece timp de cca. zece ani Ji a funcţionat ca om de încredere şi secretar al lui Zhou în diferite funcţii. A fost secretar în Ministerul Solului şi Resurselor şi secretar al provinciei Sichuan în timp ce Zhou guverna acolo. În final l-a urmat la Ministerul Siguranţei Interne. Pentru chinezii, care în mod oficial nu sunt informaţi despre arestarea fostului şef al securităţii, acesta este un semnal că pe domeniul lui Zhou se face curaţenie în continuare.

Întreaga „echipă” a lui Zhou după gratii

În total, a avut loc debarcarea a patru foşti secretari ai lui Zhou Yongkang, ceea înseamnă că între timp cei mai de încredere oameni ai săi au fost trimişi în procesul de notorietate Shuanggui.În cadrul acestui proces, Secţia de Control Disciplinar va încerca să-i determine să depună mărturie împotriva lui Zhou.

Complice notoriu la jaful de organe

Arestarea celor trei constituie o lovitură grea pentru cercul lui Zhou. Zhou însuşi este ţinut captiv în Mongolia Interioară, unde, din câte se pare a fost arestat şi fiul acestuia Zhou Bin. Radio France Internaţional a lansat informaţia pe 18 februarie, din surse interioare. Ziarului Epoch Times i-au parvenit informaţii similare deja din data de 13 ianuarie.

Pe 17 februarie, a venit şi ziua lui Li Wenxi, fostul şef al poliţiei provinciei Liaoning. El a fost ridicat de la locul său de muncă şi adus la Beijing. Până acum el a deţinut funcţia de vice-preşedinte al comitetului consiliului guvernului provinciei. În calitate de şef al poliţiei din Liaoning, acesta a jucat rolul de actor principal în persecutarea practicanţilor Falun Gong, implicit în jaful de organe de care au avut parte aceştia. A colaborat îndeaproape cu armata, în scopul derulării de afaceri profitabile rezultate din furtul şi traficul cu organe, toate acestea sub oblăduirea înaltului funcţionar al partidului comunist Bo Xilai, deja condamnat şi a lui Zhou Yongkang.

La sfârşitul lui ianuarie a fost semnalată dispariţia lui Zhang Dongyang, prim procuror al provinciei Liaoning şi asta într-un mod spectaculos. El a fost săltat în mod direct, după o întâlnire a guvernului provinciei din Sala de congrese populare din Shenyang. Funcţionarii Departamentului de Control Disciplinar din Beijing şi-au făcut apariţia fără a da de ştire, pentru a împiedica posibila lui fugă. Zhang Dongyang este de asemenea implicat în mod profund în jaful de organe.

Cum se va proceda în continuare cu crimele politice?

Arestarea celor trei constituie o lovitură grea pentru cercul lui Zhou. Zhou însuşi este ţinut captiv în Mongolia Interioară, unde, din câte se pare a fost arestat şi fiul acestuia Zhou Bin. Radio France Internaţional a lansat informaţia pe 18 februarie, din surse interioare. Ziarului Epoch Times i-au parvenit informaţii similare deja din data de 13 ianuarie.

Observatorii presupun, că gruparea de vârf din cadrul partidului comunist din jurul lui Xi Jinping ar fi strâns toate dovezile pentru a-i întocmi lui Zhou Yongkang rechizitoriu pe tema jafului de organe şi a persecuţiei împotriva Falun Gong. Acum rămâne de văzut, când şi în ce împrejurare crimele lui Zhou vor fi făcute publice sau dacă se va recurge din nou la compromisul putred de a fi condamnat doar pentru corupţie. Dat fiind faptul că învinuirile sunt atât de numeroase şi că delictele constituie un dispreţ enorm la adresa umanităţii, există temeri că acest caz ar putea duce la prăbuşirea regimului comunist, în cazul în care ar fi publicate toate faptele. Atât media socială chineză, cât şi în cea din străinătate urmăresc şi comentează îndeaproape cazul Zhou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe