Rusia îşi reduce dependenţa de dolar pentru a scăpa de vulnerabilităţile legate de sancţiunile americane

(Fred Dufour/Getty Images)

Efortul de de-dolarizare al Rusiei este în plin avânt, conform angajamentului asumat de preşedintele Vladimir Putin de a reduce vulnerabilitatea ţării la ameninţarea continuă a sancţiunilor americane.

Miercuri dimineaţă, ministrul adjunct al Finanţelor, Vladimir Kolicev, a declarat, potrivit Reuters, că fondul suveran rusesc va reduce dependenţa de dolar, urmând să crească volumul yuanului chinez.

Kolicev a afirmat că modificarea structurii valutare a fondului va avea loc în 2020.

Luna trecută, ministrul rus al Economiei, Maxim Oreşkin, a declarat pentru Financial Times că Rusia va continua pe calea de-dolarizării şi va începe să ruleze unele tranzacţii petroliere în euro şi ruble.

"Avem o monedă foarte bună şi este stabilă. De ce să n-o utilizăm pentru tranzacţii internaţionale?", a întrebat Oreşkin într-un interviu recent cu FT.

„Vrem (vânzări de petrol şi gaze) în ruble la un moment dat”, a menţionat acesta

În ciuda a mai puţin de 5% din volumul comercial anual de 687,5 miliarde USD cu SUA, peste jumătate se bazează încă pe dolar, potrivit cifrelor Bloomberg.

Sancţiunile americane au fost foarte selective până de curând, vizând în special compania Gazprom. Sancţiunile au interzis oricărei companii americane să furnizeze echipament companiei.

Dorinţa Rusiei de a abandona dolarul este o tendinţă care continuă să câştige avânt şi ar putea fi realizată pe deplin până la mijlocul / sfârşitul anilor 2020, conform oficialilor ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie