Războiul libian se extinde - Grecia se oferă să ajute blocarea navelor turceşti

Comandantul militar libian Khalifa Haftar.
Comandantul militar libian Khalifa Haftar. (Captură Foto)

Războiul civil din Libia post-Gaddafi ameninţă să se răspândească în Mediterana, după ce Turcia şi Grecia se aliniază de o parte şi de alta a conflictului celor două armate libiene principale.

Fiecare parte ameninţă acum navele aliate ale celeilalte părţi, în apele din sudul Mediteranei, după ce un acord maritim controversat parafat de Ankara extinde revendicările Turciei privind zonele de foraj de lângă Cipru.

Generalul Kalifa Haftar, a cărui armată are cartierul general în Benghazi, şi care luptă împotriva guvernului libian recunoscut de ONU, a declarat că trupele sale au început „lupta decisivă” pentru capturarea capitalei Tripoli de sub controlul guvernului.

"A sosit ora zero pentru atacul total aşteptat de fiecare libian onest şi cinstit", a spus Haftar într-un interviu televizat, potrivit postului TV Al Jazeera. „Astăzi anunţăm bătălia decisivă şi înaintarea spre inima Capitalei pentru eliberare ... ”.

În urmă cu opt luni, Haftar a lansat un asediu asupra oraşului Tripoli, care a fost blocat în ultimele luni.

Turcia este cel mai apropiat susţinător militar al guvernului de la Tripoli şi de curând a semnat un acord maritim de sprijinire a guvernului în funcţie, după ce a furnizat arme grele pentru a respinge atacul lui Haftar.

Vara trecută, armata lui Haftar a atacat nave turceşti.

Cu câteva zile în urmă, Erdogan a confirmat că ţara sa a semnat un memorandum bilateral, finalizat pe 27 noiembrie, care să permită forţelor turce să intre pe teritoriul sau apele libiene la cererea autorităţilor guvernului de la Tripoli.

„Cu acest nou acord între Turcia şi Libia, putem organiza operaţiuni comune de explorare în aceste zone economice exclusive pe care le-am definit”, a declarat Erdogan. Acordul a stabilit o linie de demarcare a Zonei Economice Exclusive (ZEE) de 18,6 mile nautice între cele două ţări.

Acordul este considerat de critici o nouă încercare de extindere unilaterală a drepturilor de explorare şi foraj ale Turciei în estul Mediteranei, în detrimentul Ciprului, Greciei şi Israelului.

Cipru şi Grecia au acuzat Turcia de încălcarea zonelor lor maritime suverane. Acuzaţiile au fost sprijinite de Uniunea Europeană.

Însă acum conflictul generat de intenţiile de explorare şi foraj ale Turciei în zone suverane ale Ciprului şi Israelului au început să implice şi Libia, deoarece comandantul forţelor navale ale generalului Kalifa Haftar, generalul-major Faraj Mahdawi, a dezvăluit un acord cu Grecia care are ca scop blocarea culoarului maritim care leagă Creta şi estul zonei maritime suverane a Libiei de o zonă controlată de nave turceşti.

Conform publicaţiei al-Masdar, din Beirut, generalul-major Faraj al-Mahdawi a afirmat într-o declaraţie către Al-Arabiya că „există o amplă coordonare între Grecia şi Libia pentru a monitoriza circulaţia navelor turce şi accesul acestora în porturile din vestul Libiei pentru a livra arme miliţiilor, în special în portul Misrata”.

Mass-media turcă şi greacă raportează că şeful trupelor de marină pro-Haftar a ameninţat, de asemenea, cu „scufundarea oricăror nave de cercetare turceşti” care sosesc de pe coasta Libiei, cu referiri la explorarea petrolului şi a gazelor.

"Am un ordin... imediat ce sosesc navele de sondaj turceşti, voi avea o soluţie. Le voi scufunda. Haftar mi-a dat acest ordin", a spus generalul Mahdawi.

Având în vedere că Erdogan face o prioritate din operaţiunea de sprijinire a capitalei libiene Tripoli, precum şi de faptul că Grecia este pregătită să blocheze intrarea vaselor turceşti pe culoarele maritime din apropierea insulei Creta - ca să nu mai vorbim de ordinul lui Haftar de a scufunda orice nava turcească din apropierea Libiei - există probabilitatea unui război iminent în sudul Mediteranei.