Războiul intră în faza pe conductele petroliere. Damascul susţine că i-a fost sabotată reţeaua de transport din apele naţionale

(Getty Images)

Cinci conducte petroliere din largul mării, în apropierea oraşului sirian Baniyas, au fost afectate în cadrul unui aparent atac, a declarat duminică Ministerul Petrolului din Siria.

“Am fost informaţi despre o scurgere de petrol în largul coastei oraşului Baniyas. Scafandri specialişti ai companiei petroliere siriene au investigat situaţia şi au descoperit urme de pagube externe provocate la cinci conducte”, potrivit unei declaraţii a ministerului pe contul oficial de Facebook.

Acesta pare să fie primul atac asupra conductelor submarine siriene de la izbucnirea războiului civil din Siria în urmă cu 8 ani.

În oraşul Baniyas îşi are sediul una dintre cele două rafinării petroliere ale Siriei. Cealaltă rafinărie este situată în oraşul Homs. Siria aparent foloseşte petroliere pentru a-şi transporta petrolul către coasta mediteraneană.

Potrivit publicaţiei The New York Times (NYT), Damascul a suferit din cauza lipsei de combustibil în mare parte ca urmare a sancţiunilor occidentale aplicate Siriei şi a sancţiunilor americane reînnoite asupra Iranului.

Siria a produs 350.000 de barili de petrol pe zi înainte ca ţara să fie cuprinsă de război civil în 2011 şi a exportat peste jumătate din această cantitate. Acum, ţara produce aproximativ 24.000 de barili pe zi, acoperind doar o mică parte din necesarul intern, potivit NYT.

În 2011, protestele masive anti-guvernamentale împotriva preşedintelui Bashar al-Assad s-au transformat într-o confruntare armată între soldaţii guvernamentali şi opoziţia siriană. Pe lângă rebeli, forţele guvernului au trebuit să lupte împotriva a diverse grupuri extremiste şi teroriste, inclusiv Statul Islamic.