Forţele israeliene lovesc o bază aeriană siriană [rapoarte]

Avion de vânătoare israelian
Avion de vânătoare israelian (Getty Images)

Israelul a lansat duminică rachete asupra unei baze aeriene a armatei siriene în provincia centrală Homs, acesta fiind cel de-al doilea atac în ultimele peste 24 de ore, a declarat mass media siriană de stat, potrivit Deutsche Welle.

Atacul asupra bazei aeriene T-4 “a provocat moartea unui soldat, rănirea altor doi şi a produs pagube la un depozit de armament”, a declarat o sursă militară agenţiei de ştiri de stat SANA. Pe lângă soldaţi sirieni, la baza respectivă sunt staţionaţi şi luptătorii iranieni şi forţe paramilitare libaneze Hezbollah, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), al cărui sediu este în Marea Britanie.

Israelul nu a făcut comentarii imediat după atentat.

Atacul aparent a avut loc la câteva ore după ce Forţele de Apărare ale Israelului au susţinut că au lovit câteva ţinte în Siria, inclusiv baterii de artilerie şi posturi de observare.

Cel puţin trei soldaţi au fost ucişi şi şapte au fost răniţi în primul atac, a susţinut SANA. De asemenea, OSDO a afirmat că cel puţin 10 membri ai personalului militar, inclusiv trei soldaţi sirieni, au fost ucişi de loviturile israeliene.

Armata israeliană a declarat că a lovit ţintele militare ca răspuns la lansarea spre Israel a două rachete din Siria, precizând că una dintre ele aparent a căzut pe teritoriul său.

Luna trecută, Teheranul a susţinut că avioanele sale de vânătoare au lovit un post militar sirian ca răspuns la atacul asupra unui avion de luptă israelian. Un soldat sirian a fost ucis în acel atentat, potrivit mass mediei de stat.

Pe când războiul civil sirian s-a mai relaxat, Israelul şi-a amplificat loviturile aeriene asupra forţelor de elită ale Iranului staţionate în Siria. Forţele israeliene au desfăşurat sute de atacuri aeriene în Siria, majoritatea împotriva a ceea ce Tel Aviv-ul a declarat că sunt ţinte iraniene şi ale Hezbollah.

Israelul insistă că nu va permite ca Iranul – care a trimis forţe militare pentru a-l ajuta pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil din ţara sa – să creeze o prezenţă militară permanentă în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe