Israelul a lansat rachete supersonice Rampage asupra poziţiilor iraniene din Siria

Avion de vânătoare israelian
Avion de vânătoare israelian (Getty Images)

Israelul ar fi folosit rachete supersonice Rampage într-un atac recent asupra unor poziţii iraniene din Siria, potrivit mass mediei israeliene.

Atacul ar fi lovit o presupusă fabrica iraniană de rachete sol-sol în oraşul sirian Masyaf. Imagini de satelit capturate de compania israelian ImageSat Internaţional (ISI) aparent surprind distrugerea unei fabrici, a raportat publicaţia israeliană The Jerusalem Post (JPost), potrivit Express.co.uk.

Avioane de vânătoare israeliene au lansat rachete din spaţiul aerian libanez în dimineaţa zilei de 13 aprilie, în jurul orei locale 2:30 a.m., potrivit agenţiei de ştiri SANA.

ISI a declarat pentru JPost: “Principalele structuri industriale au fost distruse, inclusiv hangarul principal şi cele trei hangare de producţie şi clădiri învecinate. Restul structurilor au fost deteriorate de explozie.

“Toate elemente şi/sau echipamentele aflate în interiorul [clădirilor] au fost distruse în totalitate, de asemenea”.

Racheta Rampage, dezvoltată de Israel Aerospace Industries (IAI), este o rachetă aer-sol cu ţintă precisă.

Amit Haimovici, director de marketing la IAI, a declarat pentru JPost: “Racheta Rampage poate fi detectată, dar este foarte greu de interceptat”.

Noua rachetă poate fi transportată de avioane de vânătoare F-15, F-16 şi F-35 ale Forţei Aeriene a Israelului. Racheta, cu o lungime de 4,7 metri, este ghidată de un sistem GPS.

Aparent, loviturile aeriene din 13 aprilie au făcut parte dintr-o serie de atacuri israeliene asupra poziţiilor militare iraniene din Siria.

Israelul a desfăşurat sute de lovituri aeriene pe teritoriul Siriei în ultimii ani şi a acuzat Iranul că foloseşte ţara arabă ca o platformă pentru un posibil atac militar ulterior împotriva Tel Aviv-ului.

Israelul consideră că programele iraniene de arme nucleare şi rachete balistice sunt o ameninţare la existenţa sa.

Iranul susţine că activitatea sa nucleară are doar scopuri paşnice.

Israelul, pe care Iranul islamist refuză să îl recunoască, a susţinut anul trecut decizia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage dintr-un acord nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran. Acordul prevede relaxarea majoră a sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Iranului în schimbul limitării semnificative a programului nuclear iranian. După retragerea din acord, Washingtonul a reimpus sancţiuni economice dure împotriva Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe