Tarile occidentale spun "Nu" alimentelor organice chineze

Primul magazin de produse alimentare ecologice din Beijing care s-a deschis în anul 2009. Multe importuri de produse alimentare din China care sunt etichetate "ecologice" contin ingrediente nocive şi neetichetate şi pesticide
Primul magazin de produse alimentare ecologice din Beijing care s-a deschis în anul 2009. Multe importuri de produse alimentare din China care sunt etichetate "ecologice" contin ingrediente nocive şi neetichetate şi pesticide (Peter Parks / Getty Images)

Cererea pentru produsele agricole organice este in crestere in intreaga lume, iar fermierii chinezi au intrat si ei in aceasta piata profitabila. Dar Uniunea Europeana si Statele Unite si-au inchis usile pentru multe produse chineze etichetate drept "organice", deoarece au descoperit ca sistemul de certificare chinez pentru produse organice este o gluma.

Stafidele Goji sunt un exemplu. Stafida Goji este o mica stafida rosie care este folosita traditional in medicina chineza pentru a imbunatati functionarea ficatului si a rinichilor, cat si pentru vedere. Este de asemenea sursa principala de venit pentru multi fermieri din comitatul Zhongning, in provincia de nord-vest Ningxia.

Comitatul Zhongning este cel mai mare producator mondial de stafide goji, cu un total de 1,5 miliarde yuani (232 milioane dolari) pe an. Zona este de asemenea cel mai mare exportator, cu 3500 de tone, sau 60% din stafidele goji chineze fiind exportate in mai mult de 30 de tari si regiuni, inclusiv Statele Unite si Canada, generand peste 30 de milioane dolari, conform unui raport recent al wenwei.com din Hong Kong.

Dar acest an multi crescatori de goji din Zhongning au dificultati, a dezvaluit un raport al Southern Weekend pe 14 iulie.

"Uniunea Europeana si Statele Unite si-au inchis destul de mult usile fata de stafidele goji chineze", a declarat Liu Lei, vicepresedinte al Zaokang, firma cea mai mare producatoare de stafide goji din comitatul Zhongning, pentru Southern Weekend dupa intalnirea cu membrii Institutului Elvetian pentru Ecologia Pietei.

"Inspectia de acest an este exceptional de riguroasa", a declarat Liu. "Ei au inspectat in amanuntime. Nu numai ca au adaugat cerinte detaliate, dar au adaugat si un sistem online de urmarire."

Folosirea pesticidelor

Problema reala cu multe alimente chineze importate este folosirea pesticidelor, chiar si la produsele etichetate "organice".

Intre ianuarie 2007 si martie 2009, 24 de transporturi de stafide goji din China continentala nu au primit permisiunea de a intra in Statele Unite din partea Administratiei Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din SUA datorita reziduurilor de pesticide, sulfide, pigmenti, impuritati daunatoare, ingredientilor neetichetati si a altor motive, conform datelor Biroului Silvic al Provinciei Ningxia.

"Incepand cu 2007, FDA a declarat ca nu exista standarde clare pentru nivelele de pesticide reziduale pe stafidele goji in SUA si a cerut ca reziduurile de pesticide sa nu fie detectabile pe nicio stafida goji care intra in SUA", a declarat Meng Yuejun, director al biroului de management pentru productia de stafide goji din comitatul Zhongning, pentru Southern Weekend.

"Stafidele goji organice din Ningxia in esenta nu au mai fost exportate in SUA de atunci", a adaugat Meng.

UE a declarat clar ca cere ca pesticidul acetamipirid de pe stafidele goji proaspete sa fie mai mic de 0,01 mg/kg, ceea ce inseamna ca pesticidele nu pot fi folosite in procesul de productie. Aceasta este o mare provocare pentru crescatorii din Zhongning: stafidele goji sunt foarte afectate de daunatori si au nevoie de obicei de tratamente chimice cel putin de sase ori pe an.

Etichetarea "organic" nepotrivita

Cat despre tonele de stafide goji "organice" care au inundat piata si au fost chiar exportate in Europa si Statele Unite, Zhou Jiaqi, proprietar al unui alt business de export de stafide goji din Ningxia a declarat pentru Southern Weekend "multi crescatori au cumparat pur si simplu certificatele organice [dand mita]".

Wenweipo.com afirma ca zona de plantatie a stafidelor goji in comitatul Zhongning depaseste 46000 de mu (7578 de acri). Insa reporterul Southern Weekend a descoperit ca doar 3000 de mu au primit certificare organica cu adevarat, o zona care poate produce mai putin de 12 tone de stafide goji organice, o mica fractiune comparabil cu miile de tone de stafide goji exportate din Zhongning in fiecare an.

Importurile organice sunt interzise

In 2007, peste 2300 de producatori de produse organice din China au generat 6,17 miliarde yuani (955 milioane dolari) din vanzari. Pana in iulie acest an, Centrul de Certificare pentru Alimente Organice din China (COFCC), corpul oficial de certificare din China, a certificat 1472 de companii.

Dar Statele Unite au interzis in ultimii ani importurile catorva produse chineze etichetate drept organice, incluzand ginseng, lingzhi, ciuperci shiitake, mei si ghimbir proaspat.

In iunie 2010, un articol din New York Times declara ca Departamentul SUA pentru Agricultura (USDA) a incheiat operatiunile Asociatiei de Imbunatatire a Culturilor Organice (OCIA), o alta organizatie de certificare a produselor organice din China, deoarece OCIA a angajat oficiali guvernamentali chinezi pentru a certifica fermele chineze si le-a permis sa foloseasca etichetele de certificare organica USDA pentru produsele lor.

Lantul de magazine de legume-fructe Whole Foods, care obisnuia sa vanda aproape 30 de marci de produse cu ingrediente presupus organice din China, va mai tine pe rafturi doar doua (reale) pana la sfarsitul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură