Igor Boţan: UE are interese de securitate la hotare cu RM. Guvernarea de la Chişinău profită

Uniunea Europeană, în calitate de partener responsabil faţă de Republica Moldova, va acorda prima tranşă din ajutorul financiar promis, consideră Igor Boţan, cât despre celelalte tranşe, vom vedea ce se va întâmpla.
Igor Boţan
Igor Boţan (facebook.com/ipp)

Tonalitatea raportului Consiliului Uniunii Europene, transmis la începutul acestei săptămâni autorităţilor de la Chişinău, a fost una a unei organizaţii responsabile şi a unui partener care doreşte binele Republicii Moldova, dar care este un partener codaş pentru Uniunea Europeană, consideră directorul executiv ADEPT, Igor Boţan, analist politic.

Acesta a specificat că după ce, în 2010 - perioadă în care economia Republicii Moldova reprezenta 0,03 la sută din economia Uniunii Europene - UE a decis să aibă o istorie de succes cu autorităţile moldovene, „dar” în care autorităţile au dat cu piciorul. Cu toate că la suprafaţă se observă o atitudine oarecum indulgentă şi responsabilă din partea Uniunii Europene, prin acest raport, UE pune accentele foarte clar şi corect pe lacunele guvernării RM.

„Uniunea Europeană are interese pe care le promovează şi le apără, făcându-şi parteneri. Republica Moldova se află la hotarele UE, fiind interesantă anume din punct de vedere a securităţii. Pe de altă parte UE este o comunitate de state dezvoltate, care vrea şi are posibilitate să ajute RM ca această ţara să se ridice cât se poate de mult şi să fie cât se poate de aproape de standardele europene în toate domeniile”, a declarat Igor Boţan în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.

Totodată, analistul politic a ţinut să specifice că raportul Consiliului UE este unul elaborat şi emis de un partener foarte puternic şi foarte important pentru RM, în care găsim o reflectare foarte corectă şi onestă şi în care se vorbeşte foarte clar despre sistemului electoral, ocolirea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, unul din elementele de bază fiind anume consensul naţional, privind sistemul mixt de vot, care nu a fost atins.

Expertul a mai amintit şi de anii 2015-2016, perioadă în care autorităţile moldovene se adresau europenilor cu o foaie de parcurs elaborată, menţionând că erau gata să facă astfel încât să recucerească încrederea Uniunii Europene. Ulterior, după ce UE a decis reluarea finanţării Republicii Moldova, a fost informată despre schimbarea sistemului electoral.

Argumentul Comisiei de la Veneţia, cum că sistemul electoral mixt nu ar fi oportun în actuala conjunctură politică a RM, „autorităţile de la Chişinău au spus „noi suntem suverani, noi avem calculele noastre şi vrem să ne menţinem la putere”, deşi un an în urmă nu erau suverani şi rugau UE să reia finanţarea”.

„Părerea mea este că nu vor anula votul mixt, vor merge înainte cu tupeu şi cinism pentru că ştiu că Uniunea Europeană are interese de securitate la hotare şi nu-şi doreşte destabilizare aici”, a adăugat Boţan.

Cât despre asistenţa macrofinanciară de 100 milioane euro, despre care unii spun că vor ajunge în Moldova, iar alţii, mai sceptici, spun că nu, analistul politic consideră că „banii vor veni, prima tranşă probabil va veni relativ repede, celelalte se va mai vedea, pentru că acest memorandum este semnat pe o perioadă de trei ani”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe