Raportul Comisiei pentru RM va fi respins. Se doreşte o lege mai „rentabilă”

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat luni, după şedinţa USL, că proiectul de lege privind exploatarea minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană va primi raport de respingere, scrie Realitatea.

„Pentru comisia Roşia Montană, care astăzi îşi va da obştescul sfârşit, printr-un vot final în jurul orei 18:00, principiul e următorul: raport de respingere pentru actualul proiect guvernamental şi, în concluzii, câteva recomandări majore privitoare la constituirea unui cadru legislativ în baza unor criterii care exprimă intenţia comună nu de a bloca exploatarea, dezvoltarea, ci de construi o legislaţie care să dea şansa dezvoltării, exploatării nu doar la Roşia Montană, ci ca un cadru general, în condiţii rentabile, rezonabile pentru statul român şi pentru economia românească, în condiţii de respectare a standardelor de dezvoltare durabilă, în condiţii de dezvoltare a standardului de mediu”, a precizat liderul PNL.

Crin Antonescu a reiterat: „Acest proiect va fi respins. Mai departe se deschid toate posibilităţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, transparentă, bazată pe criterii foarte ferme, universal acceptate, la vedere şi în beneficiul comunităţii, investitorului şi statului român să fie reglementată”.

Premierul Victor Ponta s-a resemnat în privinţa acestei situaţii: "Am exprimat o poziţie de susţinere a proiectelor economice mari, şi asta e. Dacă proiectul de lege nu a fost suficient de bun, înseamnă că următorul va fi mult mai bun şi va acoperi toate criticile de bună credinţă, care vor fi luate în considerare şi acoperite de Legea cadru", a declarat Ponta.

Premierul a explicat că această lege va prevedea un cadru pentru toate proiectele miniere, iar în viitor nu va mai fi necesar ca Guvernul să dea o Hotărâre în care să fie cuprinse condiţiile de exploatare.

"Noi avem peste 500 de mine închise şi zeci de mii de locuri de muncă pierdute şi există proiecte pentru foarte multe dintre acestea de a fi redeschise. Trebuie însă o Lege cadru care să specifice foarte clar, să fie asumată de Parlament şi această lege cadru o susţinem împreună. Din declaraţiile politice înţeleg că o susţin şi celelalte forţe politice care spuneau că nu vor legea, dar vor exploatarea. Condiţiile de exploatare sunt scrise în licenţe de exploatare, iar licenţe emite Guvernul în baza legii de câte ori este nevoie", a precizat Victor Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă decizia USL de a respinge în Comisia parlamentară proiectul de lege elaborat de Guvern este un eşec, premierul a replicat: "Cum vreţi dumneavoastră. De ce e un eşec? Sigur că eu aş fi vrut să se facă exploatarea în baza unei legi. Dar Parlamentul a decis că vrea să facă Lege cadru. Mi se pare o soluţie foarte bună şi o susţin".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne