Roşia Montană versus Statul Mafiot: la Cluj jandarmii violenţi cu protestatarii

Revoluţia continuă pentru Roşia Montana - Protestatari din Cluj îşi manifestă solidaritatea - 3.09.2013
Revoluţia continuă pentru Roşia Montana - Protestatari din Cluj îşi manifestă solidaritatea - 3.09.2013 (Artur Ciubotaru/Epoch Times)

La Cluj Napoca, duminică au continuat protestele împotriva exploatării minereurilor de la Roşia Montană, la care au participat peste 2000 de persoane. În a zecea zi de proteste a avut loc un incident violent, jandarmii lovind mai mulţi protestatari. Jandarmii au eliberat carosabilul din faţa Prefecturii folosind forţa, iar protestatarii susţin că oamenii au fost loviţi.

Mii de clujeni au pornit şi duminică într-un marş împotriva RMGC. La Piaţa Unirii oamenii au ţinut discursuri şi apoi protestatari au mărşăluit până la Iulius Mall şi căminul Economica şi s-au întors în oraş. În faţa Prefecturii Cluj, manifestanţii au ocupat ambele benzi de circulaţie şi au început să scandeze lozinci împotriva Guvernului şi a proiectului RMGC, însă jandarmii au intervenit în forţă pentru eliberarea carosabilului.

Ioana Lepădatu, fiind printre manifestanţi, a povestit:

“Câtă dezamăgire, ce sentimente m-au încercat în această seară în faţa prefecturii din Cluj Napoca. Jandarmii ne-au atacat, au intrat în mulţimea care protesta împotriva proiectului de la Roşia Montană şi au lovit. Nimeni nu i-a provocat, nu a existat niciun motiv pentru care să fie nevoiţi să lovească, au fost ordine pe care ei le-au executat ca nişte sclavi. Sunt indignată, tristă, supărată. Poate că dacă eram mai mulţi nu ar fi avut curajul să facă acest lucru. Sunt mulţi prieteni pe care nu i-am mai văzut de ceva vreme la proteste. Oare aţi renunţat? Sunt persoane pe care aş fi vrut să le văd la cel puţin un protest. Sunt alţii de la care nu am aşteptări. Cred că doar mulţi şi uniţi mai putem salva Roşia Montană. Altfel ne stingem, şi vom rămâne şi cu vânătăi că am avut curajul să ne exprimăm liber şi paşnic. Şi nu, nu am fost la Braşov! La Cluj Napoca jandarmii au lovit oameni!”, conform adevărul.ro. Jandarmeria Cluj nu a exprimat încă un punct de vedere.

Prefectul Clujului a discutat cu protestatari

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan a discutat luni dimineaţa cu şapte tineri protestatari faţă de proiectul Roşia Montană în legătură cu o altercaţie care a avut loc duminică seară între jandarmi şi manifestanţi, relatează Agerpres.

Reprezentanţii protestatarilor au afirmat că doresc să solicite prefectului numele jandarmilor care consideră că i-au bruscat, precum şi numele şefului de dispozitiv.

Protestatarii au informat că, fără niciun fel de somaţie, un tânăr a fost scos de jandarmi din coloana de manifestanţi pentru a fi legitimat, iar cei din jurul său au încercat să-l apere deoarece a fost bruscat.

Reacţia Jandarmeriei

Şeful Grupării Mobile de Jandarmi din Cluj-Napoca, colonelul Florinel Budişan, a declarat că intervenţia forţelor de ordine de la protestul împotriva Roşia Montană de duminică seară a fost perfect regulamentară.

”Duminică seară s-a desfăşurat la Cluj-Napoca acest miting neautorizat. Noi i-am avertizat pe oameni şi le-am adus la cunoştinţă în momentul plecării pe traseu că protestul este ilegal. Dânşii au continuat, noi i-am supravegheat, au ajuns în faţa Prefecturii Cluj unde au blocat traficul circa o oră. La un moment dat, am trecut şi am legitimat câteva persoane pe care le-am considerat că au avut o contribuţie la protestul ilegal. Oamenii au reacţionat într-un fel, nu s-au produs incidente majore, persoanele respective au fost sancţionate contravenţional. Dacă sunt persoane care consideră că le-au fost încălcate drepturile, pot să facă demersuri legale. Noi am acţionat corect, cu încadrarea demersurilor noastre în prevederile legale. Nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun, am respectat doar prevederile legale în legătură cu acest protest care nu se încadrează în prevederile legii”, a declarat colonelul Florinel Budişan.

Şeful jandarmilor a mai adăugat ”Au fost persoane legitimate care prezentau interes pentru mitingul care a avut loc şi au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne