Raportul CE: Obiectivele MCV nu au fost atinse

(The Epoch Times)
Epoch Times România
18.07.2012

Raportul Comisiei Europene exprimă profunda îngrijorare a Executivului privind atingerile recente aduse statului de drept de către Guvernul şi Parlamentul României şi precizează că, în profida progreselor, obiectivele MCV nu au fost încă atinse.

Documentul include o serie de recomandări urgente care au făcut deja obiectul angajamentelor pe care prim-ministrul Ponta şi le-a asumat faţă de preşedintele Barroso.

În evaluarea sa, raportul concluzionează că s-au realizat progrese din anul 2007 până în prezent. Cu toate acestea, obiectivele MCV nu au fost încă atinse, iar obiectivele de referinţă nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Reforma nu este încă durabilă şi ireversibilă.

Multe din elementele esenţiale sunt acum instituite, în special în cadrul legislativ şi accentul se mută pe punerea în aplicare. România a creat baza pentru o modernizare substanţială a sistemului judiciar român. Instituţii precum Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au obţinut rezultate convingătoare în ceea ce priveşte corupţia la nivel înalt. Sistemul judiciar a reuşit recent să se ocupe de cazurile cele mai sensibile şi să îşi afirme independenţa. În prezent, este în curs de aplicare o strategie naţională anticorupţie solidă.

Raportul arată, de asemenea, că nivelul de asumare a reformelor rămâne variabil. Controversele politice actuale din România constituie o ameninţare gravă la adresa progreselor înregistrate până în prezent şi au subliniat faptul că numeroase reforme nu au prins încă rădăcini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor