Raportul "10 august" a fost desecretizat şi trimis procurorilor DIICOT

Marcel Vela
Marcel Vela

Noul ministru de Interne, Marcel Vela, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că raportul "10 august" a fost declasificat şi trimis la DIICOT, unde este un dosar în lucru despre intervenţia în forţă a Jandarmeriei împotriva cetăţenilor paşnici.

"Vreau să vă aduc la cunoştinţă că ne-am ţinut de cuvânt, că promisiunea făcută şi de domnul prim-ministru Ludovic Orban şi de mine în timpul audierilor din Parlament, stipulată şi în programul de guvernare, astăzi s-a împlinit. S-au împlinit acestea toate pentru că, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, comisia constituită prin ordinul ministrului a lucrat pentru a analiza oportunitatea şi tot ceea ce ţine de procedura legală pentru declasificarea raportului privind protestele din 10 august, clasificat la vremea respectivă de către conducerea Ministerului. Azi de dimineaţă am primit ultimul aviz – am solicitat pe parcursul acestei proceduri de la instituţiile implicate în această derulare a evenimentelor din 10 august – şi în consecinţă comisia a decis declasificarea raportului. Aşadar, în această zi, raportul e declasificat", a declarat Marcel Vela.

Potrivit şefului MAI, informarea cu privire la evenimentele din 10 august este declasificată.

"Ministerul Afacerilor Interne a decis conform legii această declasificare. Mulţumesc instituţiilor care au fost operative în emiterea avizelor pentru declasificare. Tot astăzi am înaintat raportul declasificat către DIICOT, unde aşa cum ştiţi există un dosar penal deschis cu privire la toate sesizările legate de evenimentele din 10 august 2018. DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport declasificat, un raport care poate fi folosit acum în ancheta penală. Având în vedere că este ancheta penală în derulare datele din raport sunt la dispoziţia DIICOT-ului. Vă asigur de toată deschiderea Ministerului Afacerilor Interne şi în continuare pentru a îndrepta toate lucrurile şi pentru a arăta românilor şi tuturor celor care doresc să obţină informaţii suplimentare deschiderea şi transparenţa noastră. Dorim să redevenim un Minister deschis care nu mai ascunde date şi informaţii din interiorul acestei instituţii", a precizat Marcel Vela.

Au urmat întrebările presei.

Reporter: În acest raport există date că a fost vorba de o eventuală lovitură de stat, aşa cum a insinuat la acea vreme Carmen Dan?

Vela: Conform Codului de Procedură Penală, la articolul 304, Cod Penal, această procedură şi tot ce se derulează în acest dosar nu este public. Întrebarile acestea vă rog să le adresaţi DIICOT-ului.

Reporter: A coordonat Carmen Dan întreaga activitate a Jandarmeriei?

Vela: Întreg raportul şi toate datele din raport, până nu se finalizează ancheta penală, noi ca Minister nu putem să dăm detalii. Ne-am făcut datoria, MAI, comisia de specialişti, celelalte structuri din subordine care au avizat declasificarea. Astăzi este declasificat, trimis la DIICOT, DIICOT-ul îl foloseşte. Când ancheta se finalizează el devine public pentru procesul derulat în instanţă.

Reporter: Şefii Jandarmeriei sunt încă în funcţii. Vorbim despre Sebastian Cucoş, Ionuţ Sindile. Ce se întamplă? Luaţi măsuri?

Vela: Evident. Ancheta administrativă este la nivelul armei şi, în următoarea perioadă, vom, sau eu - ca ministru de o săptămână şi jumătate - voi lua act de toate concluziile comisiei care a anchetat pe linie administrativă aceste lucruri.

Reporter: De ce a durat un an şi câteva luni până să fie desecretizat raportul?

Vela: Cred că această întrebare trebuie să o puneţi foştilor ministri de Interne. Aşa cum ştiţi, atunci când am solicitat, ca preşedinte al Comisiei pentru Apărare, desecretizarea raportului, PSD-ul a confiscat Comisia de Apărare şi a schimbat preşedintele. După schimbarea preşedintelui au mai fost vreo 2 sau 3 miniştri aici care nu s-au obosit să-l desecretizeze. Eu am promis că îl voi desecretiza şi am făcut-o. Domnul Ludovic Orban a promis şi ne ţintem de cuvânt. Suntem un Guvern normal care facem ce promitem. În acelaşi timp, în programul de guvernare era cuprinsă ca activitate această desecretizare şi în 10 zile am îndeplinit-o.

Reporter: Desecretizarea acestui raport va schimba cursul anchetei penale? Da sau nu?

Vela: Este atributul procurorului şi nu vreau să intru peste deciziile şi concluziile domniei sale.

Reporter: Domnule ministru, aşa cum dvs. aţi desecretizat acest raport, avea şi doamna Carmen Dan pârghiile necesare să o facă, pentru că dânsa spunea mereu că nu poate face acest lucru?

Vela: Pârghiile sunt foarte simple: ministrul Afacerilor Interne dă un ordin, constituie comisia care analizează oportunitatea. Analizând oportunitatea, profesioniştii din minister s-au exprimat: poate fi desecretizat. Pasul 2: am cerut avizul celorlalte instituţii şi servicii care în acest raport au avut anumite informări să ne dea acceptul. Pe această cale le mulţumesc şi celor de la Jandarmeria naţională, care au fost de acord să ştiti, de la SRI, SIE şi alte instituţii implicate. Toata lumea a fost de acord, deşi nu ştiu de ce Carmen Dan nu l-a desecretizat. Vă rog să o întrebaţi pe dânsa.

Reporter: În acest raport sunt informaţii referitoare la faptul că intervenţia Jandarmeriei a fost abuzivă?

Vela: V-am explicat mai devreme şi nu cad în capcane. Mai devreme v-am spus că nu pot să dau detalii din raport pentru că este la dispoziţia DIICOT-ului şi este un proces penal. Încalc articolul 304 din Codul penal.

Reporter: În afara acestui raport, o altă nemulţumire foarte mare a oamenilor care au ieşit în stradă de la Ordonanţa 13 şi până acum, în afară de faptul că raportul 10 august a fost secretizat, este numărul mare de amenzi date de jandarmerie, amenzi despre care cei amendaţi spun că au fost abuzive. Au fost câştigate în instanţă numeroase procese, s-au plătit cheltuieli de judecată din banii statului. Veţi demara o anchetă referitor la amenzile date, la comportamentul Jandarmeriei?

Vela: Aşa cum am spus încă de la venirea mea în Minister, doresc pe viitor ca toţi angajaţi Ministerului care intră în legătură cu cetăţenii să fie de acord cu mine pentru a avea o altă abordare, o altă atitudine în relaţia cu cetăţeanul. Cei care au făcut abuzuri cu siguranţă vor fi sancţionaţi. Vă garantez.

Reporter: Jandarmii au amendat cetăţeni pentru că au ieşit la un protest spontan, ştiţi că se evocă foarte des acea decizie din instanţă.

Vela: Deci Jandarmeria şi Poliţia vor respecta legea. În acelaşi timp, rog şi eu cetăţenii să respecte legea...

Reporter: Care sunt măsurile pe care le puteţi lua în privinţa şefilor jandarmeriei aflaţi încă în funcţie? Ce riscă?

Vela: V-am mai spus şi vă repet: orice decizie va fi luată în urma unei analize. Nu mă pot antepronunţa cu privire la decizii, hotărâri. Toate deciziile vor fi luate în urma analizelor, în urma anchetelor, în urmă evaluărilor şi atunci, cu siguranţă, veţi lua act de deciziile ministrului.

Reporter: Ce v-a frapat cel mai mult când aţi citit raportul?

Vela: Totuşi, sunt într-o conferinţă de presă oficială şi sunt ministru. Ca cetăţean putem vorbi mai târziu.

Reporter: Ce mesaj aveţi, în calitate de ministru, pentru cei care în 10 august au inhalat gaze şi au fost bătuţi?

Vela: Că actualul Guvern garantează libertatea la exprimare, că vom analiza şi schimba procedurile legislative cu privire la intervenţii şi, în acelaşi timp, vom, sau eu voi depune eforturi ca imaginea instituţiei Ministerului Afacerilor Interne, a Jandarmeriei, a Poliţiei de Frontieră, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a tuturor celorlalte forţe din cadrul acestui minister să fie o imagine pozitivă.

Reporter: Ce anume ar trebui schimbat la modul în acţionează Jandarmeria?

Vela: Eu m-am exprimat ca senator pentru că am avut libertatea să am opinii politice, [cu privire – n.r.] la ce ar trebui schimbat. Ca ministrul al Afacerilor Interne chiar voi schimba.

Reamintim că anul trecut, pe 10 august, jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Represiunea cetăţenilor începuse încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest.

Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar. De cealaltă parte, 169 de jandarmi au reclamat că au fost agresaţi.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne