Raport: Turcia ar putea opta pentru sistemul chinez de apărare antirachetă

Turcia desfăşoară în apropiere de graniţa sa cu Siria un sistem de apărare antirachetă furnizat de NATO, 29 august 2013.
Turcia desfăşoară în apropiere de graniţa sa cu Siria un sistem de apărare antirachetă furnizat de NATO, 29 august 2013. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.07.2015

Este foarte probabil ca Turcia să aleagă sistemul chinez de rachete de rază lungă şi să finalizeze un acord cu Beijingul până la sfârşitul anului, dacă producătorii de arme americani şi europeni vor refuza în continuare să îşi modifice ofertele şi să facă pe plac Ankarei, a raportat ziarul turcesc Daily Sabah.

În 2013, Turcia a acceptat o ofertă din partea companiei China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC) pentru primul său sistem antirachetă la preţul de 3,4 miliarde USD, deşi un acord în acest sens încă nu a fost semnat.

Se crede că Ankara doreşte să îşi menţină deschise opţiunile cu producătorii de arme americani şi europeni, ţinând cont de temerile legate de posibilele probleme de compatibilitate între sistemul chinez şi cel al NATO. Dar niciuna dintre firmele americane şi europene nu par să fie dornice să îşi modifice ofertele pentru a acoperi cerinţele specificate de Turcia, a susţinut raportul.

În timp ce CPMIEC a oferit termeni favorabili, inclusiv producţie comună – un lucru semnificativ în condiţiile în care Turcia va dori ca în cele din urmă să îşi construiască propriul său sistem – există în continuare unele aspecte ce trebuie rezolvate, precum transferul de tehnologie sau dezvoltarea unei tehnologii comune.

În luna aprilie, subsecretarul industriei turce a apărării Ismial Demir a confirmat că au loc discuţii cu mai multe părţi, în contextul în care China “nu răspunde cererilor conform aşteptărilor noastre”, adăugând că un acord nu a fost semnat încă cu nicio ţară.

În plus, Ankara nu a fost clară în privinţa chestiunii compatibilităţii cu sistemul NATO, iar fostul ministru turc al Apărării Ismet Yilmaz a declarat în luna februarie că Turcia nu plănuieşte să integreze noul sistem de apărare în sistemele NATO. Dar, purtătorul de cuvânt prezidenţial Ibrahim Kalin a declarat în aceeaşi lună exact opusul, susţinând că ţara sa va depune eforturi pentru a face sistemele compatibile în vederea asigurării “integrării şi armoniei”.

Profesorul Mustafa Kibaroglu, preşedinte al Departamentului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale la Universitatea MEF din Istanbul, consideră că firmele care produc sistemul american de apărare antirachetă US Patriot şi sistemul franco-italian Euro-SAM nu se vor grăbi să semneze un acord cu CPMIEC.

Totuşi, Kibaroglu a declarat că, dacă firmele americane şi europene nu realizează că Ankara nu se joacă şi nu îşi ajustează ofertele în mod corespunzător, “Turcia ar putea lua o decizie finală în următoarele luni sau posibil într-un an şi va accepta sistemul chinez de apărare aeriană.”

Deşi sistemul chinez nu se ridică la nivelul celor americane şi europene, Turcia ar putea totuşi să aleagă oferta CPMIEC dacă “sistemul chinez rămâne singura ofertă viabilă”.

Turcia are nevoie urgentă de aceste sisteme de apărare în condiţiile deteriorării situaţiei securităţii în ţările învecinate.

Merve Seren, un cercetător la think tank-ul turcesc Foundation for Political, Economic and Social Research, consideră că nu vor exista sancţiuni serioase ale NATO asupra Turciei sau un impact serios asupra legăturilor diplomatice dacă Ankara va alege sistemul chinezesc. Dar el a adăugat că ar putea exista un scenariu în care NATO va refuza să colaboreze în sectoarele unde lucrează şi personalul chinez.

Mai mult, China ar putea face un nou pas în direcţia finalizării acordului în această lună, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita China în 28 iulie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor