Raport: Partidul Comunist Chinez finanţează think tank-uri din Washington - Brookings Institution, Atlantic Council, Center for American Progress. Mai toată “crema”

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Partidul Comunist Chinez intensifică operaţiunile secrete de influenţare în Statele Unite, care includ finanţarea de think tank-uri din Washington şi constrângerea cetăţenilor americani de origine chineză, potrivit raportului unei comisii din Congresul SUA, precizează Washington Free Beacon.

Operaţiunile de influenţare sunt desfăşurate de către Departamentul Frontului Unit al Muncii, organ al Comitetului Central care angajează zeci de mii de agenţi pentru a desfăşura operaţiuni publice şi secrete cu scopul de a promova politicile Partidului Comunist Chinez.

Strategia Frontului Unit al Partidului include finanţarea câtorva think tank-uri din Washington cu obiectivul de a influenţa acţiunile acestora şi pentru a le determina să adopte poziţii care susţin politicile Beijingului.

Raportul a susţinut că Universitatea pentru Studii Internaţionale Johns Hopkins, un institut major de educaţie şi analiză a politicii externe, a primit fonduri din partea lui Tung Chee-hwa, vicepreşedinte al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez - un grup al partidului care direcţionează Departamentul Frontului Unit al Muncii, din care face parte şi un membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, adică dictatura colectivă ce conduce China.

Pe lângă Johns Hopkins, alte think tank-uri asociate cu China care au o influenţă în cercurile politice americane sunt: Brookings Institution, Consiliul Atlantic (Atlantic Council), Centrul pentru Progres American (Center for American Progress), Institutul EstVest (EastWest Institute), Centrul Carter (Carter Center) şi Carnegie Endowment for Internaţional Peace.

În plus, The Exchange Foundation este asociată cu operaţiunile de influenţare desfăşurate de guvernul chinez şi foloseşte aceeaşi firmă de relaţii publice ca şi Ambasada Chinei în SUA.

Un purtător de cuvânt al Centrului pentru Progres American (CPA) a afirmat că centrul nu a primit niciun dolar de la China. El a mai precizat că think tank-ul a cooperat cu China-US Exchange Foundation (CUSEF) pentru întocmirea unui raport comun în 2014, insistând însă că nu a primit nicio contribuţie financiară din partea CUSEF.

Potrivit raportului comisiei congresionale, CUSEF “a cheltuit sute de mii de dolari pentru lobby în favoarea relaţiilor dintre China şi SUA, fiind înregistrat drept agent străin”.

Operaţiunile Frontului Unit sunt de asemenea active în Institutele Confucius – centre finanţate de guvernul comunist chinez şi care sunt folosite pentru activităţi de influenţare şi spionaj.

Institutele Confucius sunt localizate în sute de campusuri americane (precum şi în alte ţări) şi sunt folosite pentru a “promova versiunea preferată de Beijing [privind cultura, istoria, politică, drepturile omului etc.] şi pentru a submina principii academice importante precum autonomie instituţională şi libertate academică”.

Conform raportului, preşedintele chinez Xi Jinping a extins rolul organelor de influenţare comunistă pentru a promova comunismul chinez în întreaga lume.

Fostul diplomat chinez Chen Yonglin, care a fugit în Australia în 2005, a declarat că Beijingul foloseşte atât constrângerea, cât şi stimulentele pentru a recruta studenţi chinezi pe post de informatori.

Raportul mai susţine că Organizaţia pentru Informaţii şi Securitate a estimat că, recent, a fost dezvăluit faptul că cel puţin 10 candidaţi politici australieni pentru guvernul local şi de stat au fost descoperiţi ca având legături cu agenţiile de informaţii chineze.

Chen, fugar chinez care locuieşte în Australia, a afirmat săptămâna trecută că este ameninţat de agenţi chinezi de când Australia a adoptat o lege privind restricţionarea operaţiunilor de influenţare desfăşurate de Beijing.

De asemenea, Partidul Comunist Chinez este implicat în operaţiuni agresive de influenţare împotriva Taiwanului, pe care îl consideră teritoriul său.

“Partidul Comunist Chinez este activ în desfăşurarea unui război informaţional împotriva Taiwanului pentru a suprima mişcările de independenţă [ale acestuia], pentru a submina guvernul taiwanez, a recruta politicieni din Taiwan şi din ţări terţe cu scopul de a promova rezultatul preferat de China în cazul Strâmtorii: unificarea Taiwanului cu China continentală”, s-a mai arătat în raportul comisiei congresionale.

Săptămâna trecută, Casa Albă a denunţat interferenţa Beijingului în El Salvador, care a renunţat la recunoaşterea diplomatică a Taiwanului în favoarea Chinei.

Raportul comisiei a fost realizat de Alexander Bowe, un analist politic specializat în probleme legate de afaceri externe şi securitate.