Raport al Congresului SUA: sistemul financiar american este penetrat, probabil de China

După declanşarea unui scandal privind furtul a 80 de milioane USD dintr-un cont al Federal Reserve aparţinând Băncii Bangladesh-ului, a devenit clar că sistemul bancar internaţional nu este atât de sigur cum se spune. O serie de articole Epoch Times dezvăluiau că hackeri chinezi au penetrat sisteme bancare majore şi vând accesul diverselor grupuri criminale.
(Captură Foto)

Conform Reuters, hackerii regimului comunist de la Beijing au penetrat Federal Deposit Insurance Corporation în 2010, 2011 şi 2013, conform unui raport congresional publicat miercuri, care citează o anchetă desfăşurată de un auditor bancar.

"Chiar şi laptopul directorului executiv a fost penetrat de un guvern străin, probabil China" a declarat sub anonimat un membru al Comitetului Camerei Reprezentanţilor pentru ştiinţă şi Tehnologie pentru Reuters.

Ambasada chineză din Washington nu a putut fi contactată pentru a răspunde învinuirilor.

Partidul Comunist Chinez este cunoscut pentru sponsorizarea multor unităţi de hackeri, care în general funcţionează sub regim militar.

Spre deosebire de SUA şi ţările occidentale, care folosesc spionajul electronic pentru a obţine informaţii în scop guvernamental, spionajul statului chinez este orientat atât împotriva guvernelor cât şi a companiilor private şi a cetăţenilor. Secretele obţinute sunt folosite de partidul-stat atât pentru a scurtcircuita programele costisitoare de cercetare ale firmelor occidentale, cât şi în scopuri politice sau de represiune.

După scandalul spargerii a 20 de milioane de conturi de la Office of Personal Management - o agenţie guvernamentală americană - China a semnat, prin preşedintele Xi Jinping, un memorandum cu SUA în care s-a obligat să reducă activitatea de spionaj. Numeroşi analişti apropiaţi de lumea agenţiilor de informaţii au declarat însă că memorandumul semnat de chinezi nu va avea niciun efect în reducerea activităţilor hackerilor chinezi.

Cu câteva săptămâni în urmă, lumea securităţii bancare a fost zguduită de un furt de peste 80 de milioane USD dintr-un cont aparţinând Băncii Bangladesh-ului, de la Federal Reserve.

Epoch Times a publicat o serie de articole în care analişti de securitate informatică atrăgeau atenţia asupra faptului că hackerii chinezi au reuşit de câţiva ani să penetreze sisteme bancare masive şi platforme de transfer bancar folosite pe scară largă.

După ce au obţinut acces de nivel maxim pe sisteme, în interesul Partidului Comunist, hackerii chinezi au început să vândă accesul mai multor grupuri criminale, înfiinţând o adevărată piaţă a accesului ilegal l sisteme bancare, unde fiecare bancă penetrată este vândută la bucată pentru perioade de timp.