Raeţchi, despre edilul din Târgu Mureş: Trebuie suspendat dreptul de a candida pentru rasişti şi nazişti

Ovidiu Raetchi
Ovidiu Raetchi (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raeţchi, a reacţionat dur, marţi, după ce primarul din Târgu Mureş şi-a exprimat dorinţa ca statul să aibă un rol decizional în ceea ce priveşte aducerea copiilor pe lume.

"Declaraţiile primarului din Târgu Mureş ne arată de ce trebuie să avem un mecanism eficient de suspendare a dreptului de a candida, cel puţin pentru un ciclu electoral, pentru politicienii rasişti şi nazişti. Primarul din Târgu Mureş este un astfel de politician, care consideră că este chemat să decidă care sunt persoanele care au 'dreptul legal' să devină părinţi. Nazism în cel mai pur sens al termenului. Grav este că primarul îşi asumă cu seninătate această calitate, ştiind că nu se poate face aproape nimic împotriva unui hitlerist pe actuala practică juridică din România", a precizat Raeţchi.

Liderul PNL a făcut referire şi la "mâna dreaptă" a edilului PSD Gabriela Firea, viceprimarul Aurelian Bădulescu, "un antisemit entuziast, asumat ca atare de Firea".

"Primarul de la Târgu Mureş nu doar că îşi asumă, încântat de sine, calitatea de nazist ('mă doare în fund de cei care mă fac nazist'), dar, în mod evident, utilizează acest discurs în contextul campaniei electorale iminente. Un populist asumat şi cinic. Pentru astfel de oameni ar trebui să existe un mecanism funcţional de interzicere a dreptului de a candida până îşi adaptează discursul la valorile Uniunii Europene, nu la cele ale Germaniei naziste. Cred puternic în libertate, dar nu în libertatea de a fi un lider hitlerist", a afirmat Raeţchi.

Reamintim că, în contextul dezbaterilor aprinse pe tema dublării alocaţiilor pentru copii, primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, susţine că statul ar trebui să introducă un set de criterii care trebuie îndeplinite de către orice cuplu care vrea să aibă copii.

Astfel, cuplurile ar trebui să facă dovada că au un loc de muncă stabil, o locuinţă, o situaţie financiară decentă, că au o vârstă adecvată şi un nivel de educaţie minim stabilit prin lege. În caz contrar, n-ar trebui să li se permită să aibă prunci.

Florea mai susţine că dacă un cuplu care nu îndeplineşte criteriile stabilite face totuşi un copil, acesta ar trebui preluat de stat care "să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare". Sunt vizate cuplurile de rromi. Detalii aici.