R. Moldova va beneficia de consultanţă din partea UE în domeniul energetic

.
. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
05.07.2014

Reprezentanţii delegaţiei Uniunii Industriale de Electricitate Europeană “Eurelectric” se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova pentru a oferi consultanţă în domeniul energetic.

Hans Ten Berge, secretarul general al “Eurelectric”, a menţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Asociaţia pe care o reprezintă activează în vederea elaborării de politici energetice şi a modului de încorporare a acestora în legislaţie, spre beneficiul consumatorului final. Punctele esenţiale în domeniul electricităţii sunt securitatea furnizării şi alimentaţia neîntreruptă cu energie electrică pentru populaţie.

Şeful delegaţiei europene a salutat implementarea de către R. Moldova a pachetului energetic III al UE. “Prin realizarea acestuia se urmăreşte crearea unui climat investiţional prielnic, lucru care ar asigura tranziţia de la folosirea combustibililor fosili la energia regenerabilă. Domeniul energeticii este o industrie ce emite cel mai mult bioxid de carbon, iar trecerea la folosirea energiei regenerabile (biomasă, energie solară şi eoliană, automobile electrice, crearea unor reţele electronice inteligente) va oferi o energie fără emisii de carbon”, a subliniat sursa citată.

De asemenea, Hans Ten Berge a afirmat că, în timp, înlocuirea folosirii gazului cu metode alternative de obţinere a energiei va face Moldova mai independentă faţă de importul combustibililor fosili şi că este important ca consumatorul final să aibă din ce alege. Pentru aceasta, însă, este nevoie de crearea unei reţele de interconectare, fapt ce ar asigura o transformare completă în vederea trecerii la utilizarea unor surse de energie regenerabile.

Înlocuirea folosirii gazului cu metode alternative de obţinere a energiei va face Moldova mai independentă faţă de importul combustibililor fosili.

Din cadrul "Eurelectric" fac parte producători, distribuitori şi instituţii de cercetare din domeniul energetic din 31 de ţări europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor