R. Moldova: Sentinţele celor patru deţinuţi politic prelungite cu încă 30 de zile

Potrivit celor doi avocaţi ai persoanelor reţinute abuziv pentru participarea la protestul din 24 aprilie, procurorii nu ar avea probe video care să incrimineze cele patru persoane pentru dezordini în masă.
Intrarea în Judecătoria Centru din Chişinău împânzită de poliţişti
Intrarea în Judecătoria Centru din Chişinău împânzită de poliţişti (Epoch Times România)

Judecătoria Centru a menţinut deciziile luate anterior cu privire la cei patru deţinuţi politic, astfel că măsura preventivă a fost prelungită cu încă 30 de zile. Cele două persoane plasate în arest la domiciliu, Alexandu Pănuţă şi Ion Matasevici, rămân în continuare cu aceeaşi pronunţare, iar pentru celelalte două Radu Cibotari şi Valeriu Caşu se menţine arestul preventiv la Penitenciarul N13.

Ca de obicei, în faţa Instanţei Judecătoreşti s-au adunat câteva zeci de oameni pentru a susţine persoanele arestate şi rudele acestora. La protestul de sâmbătă, 2 iunie, mulţimea a fost ţinută în afara curţii judecătoriei, poliţiştii prezenţi blocând porţile. Astfel că şi de această dată au avut loc altercaţii între poliţişti şi protestatari. Nici presa nu a fost mai privilegiată, deşi jurnaliştii puteau să intre în interiorul instituţiei judecătoreşti, poliţişti au blocat intrarea pe etaj fără nici o explicaţie, motivând doar că şedinţa este închisă. Astfel că rudele şi jurnaliştii prezenţi au fost nevoiţi să stea ore în şir pe scări.

Între timp, avocaţii celor patru deţinuţi politic au cerut recuzarea judecătoarei Elena Costiuc pe motiv că la ultima şedinţă de judecată aceasta a citit sentinţa întoarsă cu spatele la deţinuţi, rude şi presă. Recuzarea a fost însă respinsă, cazul rămânând a fi examinat de acelaşi magistrat.

„După ce a fost respinsă recuzarea în privinţa dnei Costiuc nu ne aşteptăm nici la o decizie bună. Aş anticipa o decizie care ne conduce clar spre CEDO. Deja cererea pentru adresarea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului este întocmită şi în foarte scurt timp va fi expediată”, a menţionat avocata celor patru, Ana Ursachi.

Totodată, partea apărării este absolut sigură că instanţa de judecată nu a luat „în consideraţie nici argumentul privind emiterea unei noi rezoluţii din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) adoptată săptămâna trecută prin admiterea iniţiativei grupului stângii unite din APCE, care printr-un număr mare de semnături s-au exprimat că este inadmisibilă persecutarea persoanelor pe criterii politice”.

Unicul lucru care, potrivit avocaţilor ar fi îmbucurător, este anunţul făcut de procuror, precum că urmărirea penală a luat sfârşit, dosarul urmând să fie expediat în instanţă pentru a dezbate fondurile. Notabil este faptul că cei doi avocaţi ai persoanelor reţinute după protestul din 24 aprilie au afirmat că din imaginile video pe care le-au văzut nu există probe „care să ateste o posibilitate de a incrimina cele patru persoane apărate de noi în baza art. 285, dezordini în masă”.

„Ne confruntăm din nou cu un dosar foarte ruşinos pentru ţara noastră născut din ambiţia unui om (Vlad Plahotniuc – n.r.) care nu vrea ca lumea să vină să protesteze în faţa casei lui”, a adăugat avocata Ana Ursachi.

Avocatul Eduard Rudenco consideră că decizia luată de magistrata Elena Costiuc este criminală, ţinând să precizeze că luni sau marţi hotărârea va fi contestată la Curtea de Apel Chişinău. „Am avut o mică speranţă că acestei doamne i-a mai rămas un pic de omenie. Tot ce-am văzut noi în această cauză penală nu dovedeşte vina inculpaţilor pentru infracţiunea de care sunt învinuiţi. Am sperat că poate această doamnă va lua o decizie legală. Am ajuns la concluzia că nu mai există omenie în Judecătoria Centru, în special la dna Costiuc Elena”, a subliniat Eduard Rudenco.

De menţionat că unul dintre cei patru deţinuţi, Radu Cibotari a transmis prin intermediul avocatului său un mesaj către tot poporul:

„Sunt liber în detenţie! Dragii mei compatrioţi!

Am constatat fiind încarcerat de ticălos, plasat în temniţa Penitenciarului N13 că nu am fost liber niciodată, şi până a fi arestat ispăşeam 'Viaţa' în Închisoarea N373 (cod internaţional al R. Moldova - n.r), unde vă aflaţi acum voi, cei dragi mie. Închisoarea N373 este o închisoare cu peste 3 000 000 de deţinuţi, din care o parte covârşitoare sunt oameni nevinovaţi, oameni umiliţi de criminalii care controlează aşa numita 'Zonă'! În această temniţă ea tolerează laşitatea şi trădarea, ticăloşirea şi nesimţirea, se scuipă în omenie şi se calcă pe demnitate. Să ştiţi dragii mei, în Penitenciarul N13 e mai mare dreptate, e mai stimată omenia...”.

Amintim că la 5 mai, mai mulţi poliţişti au dat buzna la ora şase dimineaţa în casele celor patru persoane acuzate de dezordini în masă, le-au percheziţionat locuinţele după care i-au reţinut pentru 72 de ore, iar ulterior au fost plasaţi în arest preventiv până la acumularea probelor. În prezent doi dintre deţinuţi se află în arest la domiciliu, iar alţii doi în arest preventiv la penitenciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe