Erdogan şi Putin se vor întâlni personal în China

După luni de relaţii tensionate între Turcia şi Rusia, unele surse susţin că cei doi lideri ar putea discuta în persoană în China în timpul unui summit al grupului de ţări G20.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin pe marginea viitorului summitul G20 din China, fiind prima lor discuţie faţă în faţă după câteva luni de tensiuni diplomatice.

Sursele au mai declarat că cei doi lideri au indicat importanţa cooperării împotriva crizelor politice, economice şi umanitare din regiune într-o convorbire telefonică pe care au descris-o ca fiind „foarte productivă şi pozitivă”.

„În discuţia cu Erdogan, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat condoleanţele către poporul turc după atacurile sinucigaşe fatale de la aeroportul Ataturk din Istanbul în care au fost ucise 36 de persoane”, conform declaraţiei.

Discuţia telefonică a avut loc după o scrisoare trimisă de Erdogan, în care acesta şi-a exprimat regretul – dar nu şi-a cerut scuze – pentru incidentul care a avut loc în noiembrie 2015, când aviaţia turcă a doborât un bombardier rusesc la graniţa turco-siriană. Ankara a susţinut că avionul rusesc a pătruns ilegal în spaţiul său aerian, o acuzaţie negată de Moscova.

Ca răspuns la doborârea avionului său, Rusia a impus o serie de sancţiuni economice şi de altă natură împotriva Turciei.