Ex-procurorul Chişinăului: Asistăm la transformarea justiţiei într-un instrument politic

Fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov avertizează că justiţia din Republica Moldova devine victima puterii actuale de la Chişinău. Secretizarea dosarului Vlad Filat şi urmărirea penală a Domnicăi Manole vin să confirme această tendinţă.
Fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov
Fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov (Epoch Times România)

“Asistăm la transformarea justiţiei într-un instrument politic” a afirmat fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov. În cadrul unei conferinţe de presă acesta a venit cu un şir de declaraţii pe marginea cazurilor condamnării lui Vlad Filat şi punerea sub urmărire penală a magistratei Domnica Manole pentru a accentua că justiţia în Republica Moldova devine tot mai vulnerabilă.

În cazul condamnării la închisoare a fostului premier moldovean, Vlad Filat, Diacov crede că lumea a fost indusă în eroare. “Noi am fost informaţi despre miliard. În schimb, Filat a fost arestat pentru mită: bilete de avion, ceasuri de lux şi maşini.”

Toată societatea a aşteptat răspuns la întrebarea unde a dispărut miliardul, a mai afirmat Diacov. “Toţi iau mită şi toţi trebuie traşi la răspundere, sigur. Dar problema miliardului dispărut nu este rezolvată astfel. Cetăţenii au dreptul să cunoască cine ne-a lăsat goi şi sărăciţi.”

În plus, referindu-se la procesul de judecată al lui Vlad Filat, care s-a petrecut cu uşile închise, fostul justiţiar a declarat că “secretul anchetei poate fi invocat doar atunci când este implicat un agent secret sau când unii dintre martori trebuie protejaţi. În cazul ăsta, când toată lumea, toată presa, chiar şi politicienii aruncă cu acuzări, nume, date, expertize chiar de la tribuna Parlamentului, cum putem vorbi despre un proces secretizat?”

O prestaţie proastă a justiţiei moldoveneşti poate fi observată şi în cazul magistratei Domnica Manole, pusă sub urmărire penală după ce a anulat o decizie a Comisiei Electorale Centrale. Ex-procurorul municipiului Chişinău susţine că deţine informaţii precum că judecătoarea Domnica Manole ar fi fost presată şi intimidată să ia o altă decizie în cazul referendumului privind alegerea preşedintelui prin vot direct.

Însă “Domnica Manole a luat o hotărâre conducându-se de legislaţia în vigoare. A fost ameninţată, i s-au propus mai multe variante, dar ea a refuzat.”

Mai mult, decizia de a porni urmărirea penală pe numele judecătorului Domnica Manole nu este întâmplătoare, a declarat Diacov. În virtutea faptului că în Republica Moldova se apropie alegerile prezidenţiale, care, cel mai probabil, vor fi pline de învinuiri, “acest proces are scopul de a demonstra judecătorilor cine este stăpân în ţară.”

Potrivit ex-procurorului, chiar dacă Uniunea Europeană iartă multe Moldovei la capitolul reforme în justiţie, cazul Domnicăi Manole nu va fi trecut cu vederea de către oficialii europeni. Acest caz reflectă realitatea justiţiei din ţară, unde, cu ajutorul organelor de drept, în Republica Moldova se instaurează o dictatură, a subliniat Ion Diacov

“Nu ne mai putem referi acum la cazul Domnica Manole ca unul personal şi singular.” Cazul magistratei reflectă o tendinţă mai amplă în care presiunea asupra libertăţii decizionale a judecătorului devine un fenomen tot mai des întâlnit în Moldova, a conchis Ion Diacov.

Ion Diacov a fost procurorul municipiului Chişinău începând cu anul 2010. În luna noiembrie 2015 acesta a plecat din funcţie în semn de protest faţă de acţiunile Procurorului General. Potrivit fostului procuror, Procuratura Generală ar fi bântuită de corupţie, abuzuri şi partajare politică.