Putin susţine că Merkel este aşteptată să viziteze Rusia la începutul lunii mai

Cancelarul german Angela Merkel este aşteptată să viziteze Rusia la începutul lunii mai. Mai mult, Merkel urmează să se întâlnească astăzi cu preşedintele american Donald Trump la Washington.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel este aşteptată să viziteze Rusia la începutul lunii mai. Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul statului german Bavaria, Horst Seehofer, au anunţat vizita în cadrul unor comentarii făcute joi la Moscova, unde oficialul german s-a deplasat pentru o vizită de trei zile.

“Transmiteţi-i gândurile mele cele mai bune cancelarului federal. Aşteptăm ca dna Merkel să facă o vizită în 2 mai”, a declarat Putin.

Seehofer a declarat la rândul său reporterilor, anterior în cursul zilei de joi, că liderii german şi rus se vor întâlni la începutul lunii mai.

Legăturile dintre Rusia şi Germania şi alte ţări vestice s-au deteriorat puternic în cei trei ani care s-au scurs de când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi de când a decis să susţină cu luptători şi ajutoare militare forţele separatiste din estul Ucrainei care sunt implicate într-un război cu trupele guvernului din Kiev. Kremlinul neagă acuzaţiile privind implicarea sa în criza est-ucraineană.

În plus, Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au ajutat la intermedierea unui acord de încetare a focului semnat în februarie 2015 în capitala belarusă Minsk şi care a urmărit să pună capăt conflictului din estul Ucrainei. Dar acordul a fost de atunci încălcat de multe ori de ambele părţi.

Vizita cancelarului german are loc înaintea alegerilor din Germania din luna septembrie, în cadrul cărora partidul lui Merkel are de înfruntat mai multe provocări pentru a rămâne la putere.

Unii oficiali germani se tem că Rusia urmăreşte să o submineze înaintea alegerilor pe cancelarul Merkel, care a criticat acţiunile Kremlinului în Ucraina şi Siria.

Anul trecut, Merkel a declarat că există posibilitatea desfăşurării, în timpul alegerilor germane, a unor atacuri cibernetice şi a unei campanii de dezinformare.

De asemenea, Merkel urmează a se întâlni astăzi cu preşedintele american Donald Trump la Washington.

Mass media occidentală a citat oficiali americani afirmând că Trump îi va cere lui Merkel sfatul în privinţa modului de a abordare a preşedintelui rus Putin, despre care agenţiile americane de informaţii susţin că au folosit atacuri cibernetice şi alte metode pentru a interfera cu alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut.

În acelaşi timp, Trump şi Putin au discutat prin telefon la sfârşitul lunii ianuarie, la scurt timp după investirea oficială a liderului american, dar Moscova şi Washingtonul au susţinut că încă nu a fost stabilită o dată pentru o întâlnire faţă în faţă.

Cei doi lideri, totuşi, sunt aşteptaţi să participe la un Summit G20 în oraşul german Hamburg în 7-8 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe