Lituania doreşte ca NATO să îşi mute centrele de comandă mai aproape de frontierele estice ale alianţei

Preşedinta Lituaniei susţine că NATO ar trebui să îşi mute centrele de comandă mai aproape de frontierele estice ale alianţei militare vestice pentru a descuraja “ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei”.
Generalul american Curtis Michael Scaparrotii (st) discută cu preşedinta lituniană Dalia Grybauskaitė în Vilnius, Lituania, 16 martie 2017.
Generalul american Curtis Michael Scaparrotii (st) discută cu preşedinta lituniană Dalia Grybauskaitė în Vilnius, Lituania, 16 martie 2017. (Captură Foto)

Preşedinta Dalia Grybauskaite a declarat joi că locaţia actuală a NATO în vestul Europei este o relicvă a Războiului Rece şi că ar trebui să fie relocalizat un număr mai mare de forţe.

“Actualele structuri de comandă şi forţe militare ale NATO au fost poziţionate conform logicii Războiului Rece – în vestul şi sudul Europei”, a declarat Grybauskaite după discuţii cu generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR).

“Având în vedere ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei, este necesară relocalizarea forţelor aliate pe flancul estic [al alianţei]”, a declarat ea.

Lidera lituaniană a mai precizat că NATO a acţionat prea lent în privinţa reamplasării structurii sale de comandă din vestul Europei.

Scaparrotti a declarat reporterilor că tehnologiile avansate permit alianţei militare vestice “să comande şi să controleze [forţele militare ale NATO] din diferite locaţii”.

De la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA şi forţele NATO au fost staţionate în vestul Europei, în principal în Germania, Marea Britanie şi Italia.

Dar NATO îşi amplifică prezenţa în estul Europei, desfăşurând în regim de rotaţie patru batalioane multinaţionale în statele baltice şi Polonia, pentru a linişti membrii săi estici în faţa sprijinului militar acordat de Rusia forţelor separatiste din estul Ucrainei şi după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

Sute de soldaţi NATO şi echipamente militare grele au fost mutate în Lituania ca parte a acestui proces.