SUA condamnă din nou anexarea Crimeei de către Rusia

SUA a condamnat din nou anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, promiţând că va menţine sancţiunile asociate cu aceasta până când Moscova va returna Ucrainei peninsula strategică de la Marea Neagră.
Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american. (Captură Foto)

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat joi că Rusia ocupă ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi că este responsabilă de comiterea de încălcări ale drepturilor omului în această zonă.

“Cerem Rusiei să pună capăt încercărilor de a suprima libertatea de exprimare, de întruniri paşnice, de asociere şi de religie”, a susţinut Toner într-o declaraţie oficială.

“SUA condamnă din nou ocupaţia rusească a Crimeei şi face apel pentru încetarea imediată a acesteia. Sancţiunile noastre privind Crimeea vor rămâne în vigoare până când Rusia redă Ucrainei controlul asupra peninsulei”, a adăugat el.

Crimeea şi-a declarat independenţa de Ucraina în 17 martie 2014 şi a depus o cerere oficială pentru a deveni parte a Rusiei după un referendum nerecunoscut de Kiev şi aliaţii săi vestici, în care 96,8% dintre participanţi au votat în favoarea alipirii de Federaţia Rusă.

“SUA nu recunoaşte referendumul Rusiei din 16 martie 2014 şi nici încercarea de anexare a Crimeei şi continua încălcare a legii internaţionale”, a susţinut Toner.

Membri de rang înalt ai cabinetului preşedintelui american Donald Trump, inclusiv ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, au denunţat public ocuparea peninsulei ucrainene de către Moscova.

Trump, care a făcut apel la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Kremlin şi Casa Albă, a declarat înaintea victoriei obţinute în alegerile prezidenţiale de anul trecut că “poporul din Crimeea, din ceea ce am auzit, ar dori mai degrabă să fie cu Rusia decât unde au fost anterior”.

La o lună după acţiunea ruşilor în Crimeea, în aprilie 2014, a izbucnit un conflict armat în estul Ucrainei atunci când guvernul din Kiev a lansat operaţiuni militare pentru a strivi o rebeliune separatistă pro-rusă în această regiune. Kievul acuză Moscova de implicare în acest conflict, deşi Rusia neagă acuzaţia.

SUA şi aliaţii săi occidentali au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a acţiunilor sale în Crimeea şi pentru rolul în criza ucraineană, în care au murit aproximativ 10.000 de persoane de la izbucnirea ei.

În plus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins joi posibilitatea ca peninsula Crimeea să poată fi returnată Ucrainei pe baza vreunui acord cu SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe