Ambasadorul SUA la ONU: “Nu ar fi trebuit niciodată să ne încredem în Rusia”

Amabsadorul american la ONU a criticat din nou Rusia atât pentru rolul în anexarea peninsulei ucrainene Crimeea cât şi pentru potenţiala implicare a ruşilor într-o campanie de influenţare a alegerilor prezidenţiale americane din 2016.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Ambasadorul american la ONU a declarat că Washingtonul “nu ar fi trebuit niciodată să aibă încredere în Rusia”.

Declaraţia făcută joi de Nikki Haley într-un interviu televizat a avut loc în aceeaşi zi în care Departamentul de Stat american a condamnat puternic anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia, mişcare pe care Haley a denunţat-o de asemenea.

Totodată, comentariile lui Haley au fost făcute în contextul unor tensiuni continue vizând ceea ce serviciile americane de informaţii numesc a fi o campanie condusă de Kremlin pentru a interfera cu alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton.

Kremlinul a negat acuzaţiile.

După ce iniţial şi-a exprimat îndoiala, preşedintele american Donald Trump consideră acum că Rusia ar fi putut fi în spatele unor acţiuni propagandistice şi de hacking în vederea interferării cu alegerile prezidenţiale, dar a adăugat că operaţiunea ruşilor nu a influenţat rezultatul votului.

Întrebată de reţeaua de televiziune americană NBC ce ar trebui să facă Trump în privinţa acţiunilor Rusiei, Haley a declarat: “Să le ia în serios”.

“Nu ar fi trebuit niciodată să avem încredere în Rusia”, a susţinut Haley, adăugând că SUA are nevoie de toate informaţiile pentru a formula un răspuns potrivit Moscovei.

NBC a întrebat dacă Haley se află pe aceeaşi lungime de undă cu Trump “în ceea ce priveşte nivelul de neîncredere în privinţa Rusiei şi a [preşedintelui rus] Vladimir Putin”.

“Nu aş spune acest lucru. Nu voi discuta despre punctul în care se află preşedintele, deoarece nu ştiu”, a răspuns ambasadorul SUA la ONU.

În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump a vorbit pozitiv despre Putin şi a promis că va urmări să îmbunătăţească relaţiile ruso-americane.

Atât republicanii cât şi democraţii din Congresul SUA şi-au exprimat temerile că o atitudine mai blândă adoptată de SUA faţă de Rusia, sub administraţia Trump, ar putea duce la situaţia în care expansiunea Moscovei în Ucraina să fie trecută cu vederea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe