Preşedintele turc o numeşte pe Angela Merkel “susţinătoare a terorismului”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ignorat un avertisment al UE de a-şi calma retorica instigatoare împotriva liderilor europeni şi, de această dată, a numit-o pe Angela Merkel “susţinătoare a terorismului”.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Într-un interviu realizat, luni, la postul de televiziune A-Haber, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, “Dna Merkel, dumneavoastră susţineţi teroriştii”, adăugând că Berlinul nu a răspuns la 4.500 de dosare trimise de Ankara privind suspecţi de terorism, inclusiv suspecţi asociaţi cu militanţii kurzi şi cu tentativa de lovitură de stat din Turcia de anul trecut.

“Dna Merkel, de ce ascundeţi terorişti în ţara dumneavoastră? ... De ce nu faceţi nimic?” a întrebat Erdogan.

De asemenea, el a criticat-o pe Merkel pentru susţinerea publică a premierului olandez Mark Rutte în disputa diplomatică izbucnită după ce Olanda a blocat mitinguri politice la care ar fi trebuit să participe înalţi oficiali turci şi care urmăreau să susţină un referendum pe tema extinderii puterilor preşedintelui Erdogan.

În replică, Merkel a etichetat acuzaţiile lui Erdogan ca fiind “în mod clar absurde”.

“Cancelarul nu are nicio intenţie să intre într-un joc al provocărilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, într-o declaraţie publicată luni seara, adăugând că “aceste acuzaţii sunt în mod clar absurde”.

Disputa a izbucnit în 2 martie, când autorităţile germane au anulat mai multe mitinguri pe care doreau să le organizeze oficiali turci pentru promovarea referendumului, înfuriind Ankara.

Remarcile lui Erdogan au fost făcute la câteva ore după ce Uniunea Europeană a cerut Turciei să ia măsuri pentru a calma tensiunile tot mai mari.

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, şi Johannes Hahn, comisarul pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere, au cerut Ankarei, într-o declaraţie comună, publicată luni, “să se abţină de la declaraţii şi acţiuni exagerate care riscă să amplifice şi mai mult situaţia”.

Ministerul turc de Externe a criticat marţi avertismentul UE, susţinând că este foarte grav ca blocul european să susţină Olanda care, conform Turciei, a încălcat drepturile omului şi valorile europene.

Mai mult, ministerul turc a declarat că apelurile UE la calm nu sunt luate în considerare de Ankara.

În weekend, Erdogan a înfuriat olandezii de două ori, când i-a acuzat că acţionează precum naziştii, după ce Amesterdamul i-a interzis ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze şi l-a împiedicat pe ministrul Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, să desfăşoare un miting politic în Rotterdam.

Ca răspuns, Merkel a promis “suport şi solidaritate” cu olandezii, susţinând că acuzaţiile lui Erdogan sunt “complet inacceptabile”.

Luni, preşedintele turc Erdogan a ameninţat Olanda cu sancţiuni diplomatice, susţinând că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza interdicţiei aplicate de olandezi pentru organizarea unor mitinguri de campanie electorală ce ar fi trebuit să fie susţinute de miniştrii turci.

Ca parte a sancţiunilor sale diplomatice, Ankara a declarat că va suspenda relaţiile diplomatice de nivel înalt cu Olanda. Sancţiunile vor include, de asemenea, interdicţia ambasadorului olandez de a reveni în Turcia, precum şi a altor oficiali din Olanda.

Pe lângă Germania şi Olanda, guvernele din Austria, Germania, Danemarca şi Elveţia au împiedicat, la rândul lor, oficiali turci să desfăşoare campanii în ţările lor, în toate aceste ţări trăind mari comunităţi de imigranţi turci.

În plus, într-o mişcare şi mai îngrijorătoare pentru UE, vicepremierul turc Numan Kurtulmuş a declarat că, din moment ce “Europa nu şi-a respectat promisiunile în privinţa acordului privind imigranţii, din punctul nostru de vedere acel acord a ajuns la final”.

Ceea ce înseamnă că la un an după ce a colectat 3 miliarde de dolari pentru acordul privind imigranţii, Turcia tocmai a anulat acordul iar următorul pas ar putea fi acela că Ankara ar trimite în Europa refugiaţii găzduiţii în prezent în interiorul graniţelor turceşti. Şi, din moment ce, conform unor estimări, Turcia găzduieşte în prezent peste 2 milioane de potenţiali imigranţi, situaţia Europei în privinţa refugiaţilor este pe cale să devină cu mult mai gravă. În plus, ca o consecinţă, suportul pentru organizaţiile politice anti-imigraţie din Europa este pe cale să se amplifice de asemenea.