Putin şi Kim la un pas de primul summit bilateral, în China. Posibil în aprilie

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Peter Muhly – WPA Pool/Getty Images)

Controversaţii lideri Kim Jong-un al Coreei de Nord şi Vladimir Putin al Rusiei sunt pe cale să se întâlnească la primul summit organizat vreodată între cele două ţări.

Diverse surse au precizat că liderii nord-coreean şi rus se vor întâlni aparent la sfârşitul acestei luni la un forum în Beijing, potrivit Express.co.uk.

O sursă a declarat agenţiei de ştiri Yonhap: “Şansele sunt foarte mari ca un summit între Rusia şi Coreea de Nord să poată avea loc în acea perioadă”. BNO News a raportat că data probabilă este 24 aprilie.

Potrivit unei alte surse, Coreea de Nord ar fi început deja pregătirile pentru respectiva întâlnire.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat luna trecută că Putin şi Kim se vor întâlni. “Contactele au fost menţinute constant prin canalele diplomatice”, a adăugat Peskov.

În ultimele luni, Kim a înlăturat o serie de bariere faţă de cei care au fost consideraţi inamici. Astfel, dictatorul nord-coreean s-a întâlnit în ultima perioadă cu lideri precum preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping.

Luna trecută, un expert rus a afirmat, după summitul la care au participat liderii american şi nord-coreean în Vietnam, că Trump este un “clovn”, iar mass media rusă de stat l-a lăudat pe liderul nord-coreean după negocierile eşuate din Hanoi privind denuclearizarea Coreei de Nord şi l-a ridiculizat pe Trump.

Trump a eşuat să obţină concesii din partea lui Kim cu privire la eliminarea armelor nucleare în timpul summitului din Vietnam.

După suspendarea summitului înainte de termen fără publicarea unui acord, Trump a declarat că omologul nord-coreean a promis că închide întregul complex de la Yongbyon – un complex pentru cercetare şi producţie ce deţine un rol central în programul nuclear nord-coreean.

Dar Trump a susţinut că liderul nord-coreean a dorit ca toate sancţiunile aplicate împotriva ţării sale să fie ridicate în schimbul acelei promisiuni, cerere pe care liderul american nu a fost pregătit să o accepte.

Cu toate acestea, Kim Jong-un a declarat în Adunarea Supremă a Poporului că este dispus să se întâlnească a treia oară cu preşedintele american Donald Trump, a informat sâmbătă presa nord-coreeană de stat, potrivit Deutsche Welle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe