Putin şi Kim la un pas de primul summit bilateral, în China. Posibil în aprilie

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Peter Muhly – WPA Pool/Getty Images)

Controversaţii lideri Kim Jong-un al Coreei de Nord şi Vladimir Putin al Rusiei sunt pe cale să se întâlnească la primul summit organizat vreodată între cele două ţări.

Diverse surse au precizat că liderii nord-coreean şi rus se vor întâlni aparent la sfârşitul acestei luni la un forum în Beijing, potrivit Express.co.uk.

O sursă a declarat agenţiei de ştiri Yonhap: “Şansele sunt foarte mari ca un summit între Rusia şi Coreea de Nord să poată avea loc în acea perioadă”. BNO News a raportat că data probabilă este 24 aprilie.

Potrivit unei alte surse, Coreea de Nord ar fi început deja pregătirile pentru respectiva întâlnire.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat luna trecută că Putin şi Kim se vor întâlni. “Contactele au fost menţinute constant prin canalele diplomatice”, a adăugat Peskov.

În ultimele luni, Kim a înlăturat o serie de bariere faţă de cei care au fost consideraţi inamici. Astfel, dictatorul nord-coreean s-a întâlnit în ultima perioadă cu lideri precum preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping.

Luna trecută, un expert rus a afirmat, după summitul la care au participat liderii american şi nord-coreean în Vietnam, că Trump este un “clovn”, iar mass media rusă de stat l-a lăudat pe liderul nord-coreean după negocierile eşuate din Hanoi privind denuclearizarea Coreei de Nord şi l-a ridiculizat pe Trump.

Trump a eşuat să obţină concesii din partea lui Kim cu privire la eliminarea armelor nucleare în timpul summitului din Vietnam.

După suspendarea summitului înainte de termen fără publicarea unui acord, Trump a declarat că omologul nord-coreean a promis că închide întregul complex de la Yongbyon – un complex pentru cercetare şi producţie ce deţine un rol central în programul nuclear nord-coreean.

Dar Trump a susţinut că liderul nord-coreean a dorit ca toate sancţiunile aplicate împotriva ţării sale să fie ridicate în schimbul acelei promisiuni, cerere pe care liderul american nu a fost pregătit să o accepte.

Cu toate acestea, Kim Jong-un a declarat în Adunarea Supremă a Poporului că este dispus să se întâlnească a treia oară cu preşedintele american Donald Trump, a informat sâmbătă presa nord-coreeană de stat, potrivit Deutsche Welle.