Kim critică din nou SUA. Phenianul vrea să dea o “lovitură serioasă” naţiunilor care aplică sancţiuni

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

După o pauză de aproximativ doi ani, Coreea de Nord ar putea lansa din nou, în curând, rachete balistice intercontinentale (ICBM) deasupra Pacificului, spre disperarea Japoniei care ar putea fi chiar sub de traiectoria de zbor a acestora. Este posibil ca de această dată, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un să aibă sprijinul omologilor chinez şi rus, Xi Jinping şi Vladimir Putin, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

În condiţiile în care relaţiile relaxate dintre Washington şi Phenian se dezintegrează treptat, Kim a declarat că statul său comunist trebuie să dea o “lovitură serioasă” celor care impun sancţiuni asupra Coreei de Nord, făcând în mod clar referire la SUA, a declarat joi agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA.

KCNA a precizat că dictatorul Kim a subliniat poziţia Coreei de Nord cu privire la cel de-al doilea summit Washington-Phenian care a avut loc recent, afirmând: “Trebuie să dăm o lovitură serioasă forţelor ostile care sunt determinate în mod eronat să ne doboare cu sancţiuni şi să avansăm construcţia socialistă la un nivel ridicat de autonomie care se potriveşte cu circumstanţele noastre şi situaţia noastră, nivel bazat pe puterea, tehnologia şi resursele noastre”.

Coreea de Nord va convoca joi o sesiune a Adunării Supreme a Poporului, potrivit Reuters, în timp ce preşedintele american Donald Trump urmează să participe tot astăzi la un summit cu omologul sud-coreean Moon Jae-in.

Între timp, în cel mai clar indiciu că dictatorul Kim nu va aştepta ca Trump să îi întindă covorul roşu, publicaţia niponă Asahi a raportat că liderul nord-coreean urmăreşte să consolideze axa globală anti-SUA şi, pe lângă susţinerea de care se bucură din partea lui Xi Jinping, Kim va participa în curand la primele discuţii cu Vladimir Putin în Vladivostok.