Kim Jong-un îşi consolidează puterea. Conducerea nord-coreeană restructurată

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Valeri Sharifulin/TASS/Getty Images)

În cadrul uneia dintre cele mai mari restructurări a conducerii din ultimii ani, Coreea de Nord a numit un nou şef de stat şi un nou premier, şi i-a dat un nou titlu dictatorului Kim Jong-un, a rapoprtat vineri mass media de stat nord-coreeană, măsuri despre care diverşi analişti susţin că vor consolida priza lui Kim asupra puterii, potrivit Reuters.

După cum era de aşteptat, Kim Jong-un a fost reales, joi, în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri de Stat, potrivit agenţiei de ştiri de stat nord-coreeane (KCNA).

Însă pentru prima dată, mass media de stat a folosit titlul de “reprezentant suprem al tuturor cetăţenilor coreeni” când a făcut referire la Kim. Acest titlu a fost aprobat printr-un decret special în luna februarie, potrivit Associated Press, dar nu a fost folosit public până astăzi.

Nu este clar dacă schimbările vor fi introduse în Constituţia ţării, însă diverşi analişti au afirmat că modificările arată că dictatorul nord-coreean a devenit recunoscut pe deplin, la 8 ani după ce a moştenit guvernarea de la tatăl său, Kim Jong-il.

“Tranziţia şi consolidarea puterii regimului lui Kim Jong-un este completă”, a afirmat Michael Madden, expert pe problemele conducerii nord-coreeane la think tank-ul Stimson Center din Washington.

“Aceasta este probabil cea mai mare restructurare a guvernului-partid de mulţi ani”, a adăugat Madden.

De la începutul anului 2018, Kim s-a angajat într-un efort de dezvoltare economică şi implicare pe scena internaţională, inclusiv summituri istorice cu liderii din SUA, China şi Coreea de Sud.

Într-un mesaj în care l-a felicitat pe Kim pentru realegerea în funcţia de preşedinte al ţării, liderul comunist chinez Xi Jinping a declarat că Beijingul valorifică prietenia cu Phenianul şi doreşte să dezvolte relaţiile bilaterale, a raportat, vineri, agenţia de ştiri de stat chineză Xinhua.

Choe Ryong-hae a fost numit preşedinte ale Prezidiului Adunării Populare Supreme a Coreei de Nord, înlocuindu-l pe Kim Yong-nam.

Persoana care deţine această poziţie este considerată din punct de vedere constituţional şef de stat şi de regulă reprezintă ţara la evenimente diplomatice, deşi experţii susţin că puterea reală rămâne concentrată în mâinile lui Kim Jong-un.

Joi, preşedintele american Donald Trump, care a participat la două summituri cu Kim pentru a discuta despre denuclearizarea Coreei de Nord şi care şi-a exprimat disponibilitatea pentru un al treilea summit, a afirmat că Washingtonul nu va anula sancţiunile impuse împotriva regimului comunist nord-coreean.

Câţiva oficiali nord-coreeni care au jucat roluri importante în negocierile cu SUA, inclusiv Choe Son-hui şi Kim Yong-chol, au fost de asemenea promovaţi.

În plus, Coreea de Nord l-a înlocuit pe premierul Cabinetului său, un oficial aflat în centrul eforturilor de a relansa economia ţării.

Kim Jong-un consideră dezvoltarea economică a ţării un element central al strategiei sale şi a declarat oficialilor în această săptămână că dezvoltarea unei economii autonome va fi o lovitură dată “forţelor ostile” care au impus sancţiuni împotriva Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe