Siria şi Rusia anunţă armistiţiu pentru o zonă din apropierea Damascului

Siria şi Rusia au anunţat un acord privind încetarea focului într-o zonă care este considerată a fi o fortăreaţă a forţelor rebele din opoziţie, în apropierea capitalei siriene Damasc.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)

Comandamentul armatei siriene şi Ministerul rus al Apărării au susţinut sâmbătă, separat, că va intra în vigoare un armistiţiu în Ghouta de Est, unul dintre ultimele bastioane din vestul Siriei pentru forţele care luptă împotriva trupelor loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Armata siriană a declarat într-un raport publicat de agenţia de ştiri de stat SANA că, după câteva zile de lovituri aeriene puternice “va suspenda luptele în unele zone din Ghouta de Est”, începând cu 22 iulie.

Dar, armata siriană a avertizat că “va retalia într-o manieră potrivită la orice încălcare” a regimului de încetare a focului.

Activiştii au raportat sâmbătă un calm relativ în Ghouta de Est, în ciuda unor încălcări ale acordului.

Ghouta de Est este una dintre cele patru zone de “deconflictizare” propuse şi anunţate într-un acord la care au ajuns în luna mai Iran şi Rusia, care susţin guvernul lui Assad, şi Turcia, care susţine forţele de opoziţie.

Totuşi, acordul din mai nu a fost implementat în totalitate din cauza neînţelegerilor legate de cine va monitoriza zonele sigure respective.

Dacă acordul va fi implementat cu succes, Ghouta de Est va deveni cea de-a doua zonă în care regimul de încetare a focului a intrat în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe