Putin se va întâlni la Moscova cu un consilier de top al preşedintelui chinez

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni joi la Moscova cu un consilier apropiat al preşedintelui chinez Xi Jinping, a declarat Kremlinul, accentuându-se astfel efortul intensificat al Rusiei de a-şi dezvolta relaţiile cu Beijing-ul.

Întâlnirea cu Li Zhanshu, şeful Biroului General al Partidului Comunist Chinez, are loc într-un moment în care relaţiile Rusiei cu Occidentul au atins un nivel foarte scăzut – întâlnit doar în timpul Războiului Rece – datorită rolului Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei, conform Reuters.

Ministerul rus de externe a declarat în această săptămână că preşedintele chinez şi-a confirmat prezenţa la Moscova cu ocazia ceremoniilor din 9 mai ocazionate de cea de-a 70-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste. Alţi lideri, în principal din Asia, fostele republici sovietice şi America Latină, vor participa de asemenea la acele activităţi.

Totuşi, China încă nu a confirmat oficial vizita lui Xi, în ciuda afirmaţiilor făcute de ministerul rus de externe.

Xi a făcut mare vâlvă cu procesul de subliniere a importanţei legăturilor cu Rusia şi Moscova a fost prima capitală pe care a vizitat-o după preluarea funcţiei în 2013. În plus, Xi a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, la invitaţia lui Putin.

Dar, deşi cei doi lideri se înţeleg asupra multor probleme diplomatice internaţionale, incluzând conflictul din Siria, şi în general votează la fel în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, China nu s-a arătat atât de dornică să susţină Rusia în privinţa Ucrainei.

China a declarat că ar dori să dezvolte o “cooperare prietenoasă” cu Ucraina şi în mai multe rânduri a susţinut că respectă independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a fostului stat sovietic.

Totuşi, oficialii chinezi au declarat că puterile vestice ar trebui să ia în considerare temerile de securitate legitime ale Rusiei în privinţa Ucrainei.

În plus, China se îndreaptă spre Rusia pentru ajutor în diversificarea surselor sale de aprovizionare cu energie. Anul trecut, cele două puteri au semnat un acord pe mai mulţi ani pentru livrarea de gaze, pe care compania rusă de stat Gazprom la estimat la 400 miliarde USD.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.